Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ozonhålet över Antarktis styr temperaturen i Afrika

Publicerad: 14 oktober 2013, 10:02

Ozonhålet över Antarktis ligger bakom klimatförändringar i södra Afrika. Det hävdar forskare som nyligen publicerat en studie om detta i Vetenskapstidskriften Nature Geoscience.


Forskarna har jämfört temperaturen i södra Afrika under perioderna innan och efter 1993, när ozonhålet över Antarktis var litet respektive stort. När ozonhålet var stort över Antarktis så steg temperaturen i södra Afrika med ungefär en grad, skriver Sveriges Radio.

Jörg Gumbel, professor i meterologi, vid Stocholms Universitet förklarar att när det är mindre ozon över Antarktis blir det kallare, och det leder till att luftcirkulationen förändras och den förändras på ett sådant sätt att det blir mindre luftutbyte med andra områden, och då blir det varmare på andra breddgrader, till exempel i södra Afrika.

Forskarna tycker att sambandet är så starkt att det är ställt bortom rimligt tvivel att det är just ozonet som påverkar temperaturen. Jörg Gumbel instämmer.
-Det som är viktigt med den här studien är att den visar hur klimatförändringar på en plats på jorden kan påverka helt andra platser. Lite överraskande är att det kan sträcka sig så långt norrut, från Antarktis hela vägen till Afrika, säger han till Sveriges Radio.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.