Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ozonskiktet räddades av Montrealprotokollet

Publicerad: 9 mars 2011, 09:09

Montrealprotokollet till skydd för ozonskiktet har varit en politisk succé. Det är känt sedan tidigare. Nu visar en vetenskaplig studie att det verkligen är avtalet som ligger bakom ozonskiktets återhämtning.


Ozonskiktet som skyddar oss från solens ultravioletta strålning är på väg att återhämta sig. På 80-talet förstod man att skadliga kemikalier som cfc (kloflourkarboner) och haloner interagerade med och splittrade de värdefulla ozonmolekylerna i stratosfären.

I Montreal 1987 kom världens länder överens om att snabbt hitta ersättningsämnen och fasa ut förbrukningen av de ozonätande kemikalierna. Så har också skett. Efter 1997 har den globala förbrukningen av kemikalierna minskat kraftigt.

Nu har en forskargrupp undersökt hur effektiv det globala avtalet var för att skydda ozonskiktet. Man räknade på två olika scenarior – en med fortsatt förbrukning av cfc och haloner och en som följde utfasningen enligt protokollet.

Studien visar att återhämtningen i ozonskiktet mycket väl matchar reduktionerna av utsläppen enligt protokollet. Andra faktorer som atmosfärisk dynamik eller vulkanutbrottet Mount Pinatoba 1991 kan inte förklara läkeprocessen. Det betyder att det med stor sannolikhet är Montrealprotokoller som ligger bakom återhämtningen.

Forskarna har använt statistik från 116 mätstationer under perioden 1948 till 2007. Resultaten publiceras i tidskriften Atmospheric Chemistry and Physics.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev