Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ozonskiktets återhämtning hotas av kemikalie i färglösningsmedel

Publicerad: 28 juni 2017, 08:18

Ozonskiktets återhämtning hotas av en kemikalie som finns i färglösningsmedel. Det visar en ny rapport som publicerats i tidskriften Journal Nature Communications.


Forskarna bakom studien konstaterar att kemikalien diklormetan har ökat med 8 procent i atmosfären mellan 2004 och 2014. Exakt vad det beror på är inte klarlagt än men om ökningen fortsätter så menar forskarna att ozonskiktets återhämtning kan försenas med 30 år, till 2090.

När man upptäckte hålen i ozonskiktet på 1980-talet beslutade världens länder att reglera användningen av ozonförstörande ämnen i det så kallade Montreal-protokollet från 1987. Det har lett till ozonskiktets förhållandevis snabba återhämtning. Men eftersom diklormetan bryts ner relativt snabbt i atmosfären inkluderades ämnet inte i Montreal-protokollet. Därför har användningen av diklormetan fortsatt öka trots att andra ozonförstörande ämnen försvunnit. Att  diklormetan bryts ner så snabbt är dock en stor fördel menar forskarna som skriver i rapporten att en minskad användning snabbt skulle ge stora effekter för ozonskiktets återhämtning.

Länk till studien

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.