Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

På önskelistan: superfartyget som klarar det mesta

Publicerad: 20 Augusti 2014, 12:47

Sverige har länge stått utan ett eget fartyg för havsforskning och miljöövervakning. Nu har SMHI och SLU skissat färdigt på en ersättare till skrotade Argos. På önskelistan står ett avancerat bygge för 430 miljoner kronor.


Sedan forskningsfartyget Argos skrotades år 2011 har Sverige stått utan en båt för havsforskning och miljöövervakning. Under våren har SMHI, SLU och Kustbevakningen intensivt skissat på en framtida lösning. Utredningsgruppen har haft två alternativ: ett helt nytt fartyg eller att anpassa ett befintligt kustbevakningsfartyg som kan delas mellan kustbevakning och miljöforskare.

När cheferna för de tre myndigheterna nu har överlämnat den regeringsbeställda förprojekteringsrapporten står det klart att det är det första alternativet som önskas. Myndigheterna vill ha ett helt nytt forskningsfartyg på 63 meter för 13 besättningsmän och lika många forskare. Båten ska klara fiske, vattenprovtagningar och ha laboratorier för att forskarna ska kunna ta in prover direkt från havet. Notan: 430 miljoner kronor.

Mattias Sköld, forskare på SLU:s havsfiskelaboratorium i Lysekil och ordförande för projektgruppen, har tidigare sagt till Miljöaktuellt att drömscenariot är att ha en miljöövervakningsbåt på plats till år 2017.

– Det är ganska bråttom, vi har ju inget svenskt fartyg nu, sade Mattias Sköld då och berättade att SMHI hyr in sig på ett finskt fartyg och SLU på ett danskt som inom några år även det passerar sitt bäst-före-datum.

Slutsatsen i rapporten är att det krävs ett mycket komplext fartyg för att klara både forskning och kustbevakning och att det därför är bättre med ett nytt fartyg.
Nu väntar en omfattande process där regeringen ska ta ställning och ge klartecken om hur man ska gå vidare. Nästa steg är, enligt Sköld, en skeppsbyggnadsprojektering och att ta fram tekniskt upphandlingsunderlag. Enligt honom kan också valet försena bygget.
Myndigheterna vill att regeringen anslår pengar för projektering och utreder ägarskap och ansvarsförhållanden.

Martina Frisk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.