Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

På regeringens inköpslista: 25 miljoner ton koldioxid

Publicerad: 23 juni 2011, 07:39

Under perioden 2013 till 2020 behöver Sverige – via internationella klimatinsatser – minska utsläppen med cirka 40 miljoner ton. Men det nuvarande anslaget räcker till mindre än hälften. Det bedömer Energimyndigheten i en ny rapport där man analyserat hur utsläppminskningarna behöver fördelas efter de klimatmål som regeringen har satt upp.


Ämnen i artikeln:

Energimyndigheten

Sveriges nationella klimatmål till år 2020 innebär en minskning på 40 procent utifrån 1990 års nivåer. Målet gäller dock bara för de verksamheter som inte ingår i systemet för handel med utsläppsrätter. Till exempel handlar det här om transportsektorn och om utsläppen av metan och lustgas från jordbruket.

Regeringens plan är att två tredjedelar av dessa utsläppsminskningar ska ske i Sverige och en tredjedel ska ske genom internationella klimatinsatser.

Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger förklarar idén med denna strategi i ett pressmeddelande:

– Förnybar energi och energieffektivisering som vi har i uppdrag att åstadkomma i världens fattigaste länder ger flera fördelar. Det ger inte bara minskad klimatpåverkan, utan också andra miljöfördelar och bidrag till hållbar utveckling i dessa länder.

Myndigheten uppskattar att man med nuvarande anslag kommer kunna förvärva cirka 15-18 miljoner utsläppsminskningsenheter. För att nå 40 miljoner ton koldioxidekvivalenter behöver alltså ytterligare runt 25 miljoner ton köpas in. Hur stort anslag som krävs beror enligt Energimyndigheten ”i hög grad på när i tiden förvärven genomförs och den framtida prisutvecklingen för utsläppsminskningsenheter”.

Men att skjuta dessa kostnader på framtiden är enligt Energimyndigheten inget alternativ. Snarare är det bråttom att påbörja arbetet med de resterande 25 miljoner utsläppsminskningsenheterna. I rapporten skriver man:

”Arbetet med att förvärva utsläppsminskningsenheter behöver påbörjas långt innan utsläppsminskningsenheterna ska användas. De förvärvsavtal (…) som myndigheten hittills har ingått har i de allra flesta fall upprättats i ett tidigt skede av projektens genomförande, dvs. innan projekten är registrerade och några utsläppsminskningsenheter har utfärdats. Detta innebär att utsläppsminskningsenheter i många fall börjar levereras flera år efter förvärvsavtalets undertecknande. Leveranserna sker sedan årligen mellan 7 och 10 år framåt i tiden. Exempelvis kommer flera av de förvärvsavtal som tecknats under 2010 att leverera utsläppsminskningsenheter mellan åren 2013 och 2020.
     Om myndigheten ska ha en reell möjlighet att förvärva tillräckligt mycket utsläppsminskningsenheter för att uppnå det nationella klimatmålet till 2020 behöver förvärven göras under de närmast kommande åren. Detta innebär att en ökning av programmet behöver förberedas och planeras för i god tid.”

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Energimyndigheten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.