Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

På spaning efter hållbara affärer på klimatmötet

Publicerad: 5 december 2019, 13:48

Ett Cop-möte, har flera ansikten och man behöver inte blanda ihop det som sker i förhandlingarna med de evenemang och möten som sporrar företag och framför allt städer att bli en del av en hållbar omställning. Därför är svensk-finska konsultföretaget Afry i Madrid den här veckan.


Tidigare i år fusionerades svenska ÅF och finländska Pöyry. Tillsammans bildar de i dag koncernen ÅF Pövry med cirka 17 000 anställda. För några veckor sedan lanserades det nya varumärket Afry och nu är delar av bolagets ledning i Madrid på Cop 25 för att hitta samarbetspartners och möta befintliga och potentiella nya kunder.
– Jag är förvånad över hur stora kontaktytor som finns här för det som är vår kärnaffär, säger Jonas Gustavsson, vd för Afry som för första gången deltar i ett internationellt evenemang under det nya varumärket.

På plats är också Marie Torgstam, hållbarhetschef på Afry.
– Det känns både nödvändigt och naturligt för oss att vara här. Så som vår verksamhet har utvecklats är hållbarhet vår kärnaffär. Det är det våra 17 000 medarbetare och konsulter har att erbjuda, säger hon.

Jonas Gustavsson menar att Afry affärsmodell just nu ger stora möjligheter. Som ett rent konsultbolag går det ligga i framkant och erbjuda innovativa tjänster inom hållbar utveckling.
– Vi äger ingen tung infrastruktur, ingen tillverkning och vi har inga industrier som bygger oss fast i gammal teknik. I stället kan vi utforska det hållbara, cirkulära och klimatsäkra och vara med och ställa om både industrier och städer.

Jonas Gustavsson menar att Afrys konsulter hittar, löser och utvecklar processer i hållbar riktning, både i stora mogna industriföretag och i lovande nystartade företag. Det handlar om stora eller små konsultteam som driver och avslutar projekt som tar verksamheter i en hållbar riktning.
– I det här sammanhanget, här på Cop i Madrid, har vi varit med på seminarier om svensk och nordisk teknologi inom hållbarhet, till exempel ren energi och klimatanpassning. Vi har alla möjligheter att bidra i den nödvändiga klimatomställning. Trots att Norden årliga koldioxidutsläpp är några få procent av de globala kan vi med vårt kunnande spela en stor roll internationellt för att minska belastningen på miljö och klimat, säger Jonas Gustavsson.

Ombedda att ge tre exempel som omvandlar retoriken om hållbarhet till verkliga resultat väljer Jonas och Marie att lyfta tre projekt:
– I stora delar av världen är bristen på dricksvatten påtaglig. En del av lösningen kan entreprenörerna i företaget Drupps sitta på. Tillsamman med Afry har Drupps utvecklat en teknik där fuktigheten i luften tas om hand och omvandlas till dricksvatten. Fungera bra i länder där luftfuktighet är över 40 procent

– Tillsammans med Sappi, ett ledande bolag i massa och pappersindustrin, är Afry involverade i en hållbar omvandling Saccior Mill i Durban Sydafrika. Det handlar om nya processer som skapar textiler från skogsråvara med cirkulära lösningar som minskar behovet av energi och kemikalier i tillverkningsprocessen.

– Trafikverket, Volvo och Afrys konsulter har byggt ett system som gör att digital data som samlas in från alla Volvobilar ut i trafiken kan anonymiseras och nyttjas för att analysera till exempel bromssträckor vid halt väglag och på så sätt bidra till utveckling en av en säkrare infrastruktur.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.