lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Pact låter medarbetare mäta privat koldioxidavtryck

Publicerad: 20 april 2011, 10:32

WSP:s verktyg Pact låter medarbetarna hålla koll på sitt privata CO2-avtryck. Det började som en intern lösning, blev poppis och är nu en kommersiell produkt.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Teknikkonsultföretaget WSP:s webbaserade verktyg Pact lanseras nu i Sverige. Verktyget låter medarbetare på företag mäta sina koldioxidavtryck i privatlivet. Systemet bygger på att medarbetare på ett företag individuellt matar in data om bland annat boende, arbetsresor och fritidsresor. Ursprungligen utvecklades Pact som en intern WSP-lösning. Intresse utifrån ledde till att verktyget kommersialiserades.

Beräkningsprogram för utsläppsdata för olika länder och hänsyn till olika förutsättningar inom energi och transport ska ge korrekt information. Pact har testats i Sverige tidigare, berättar Ole Paus, affärsområdeschef på WSP Environmenta.

– Vi körde en testversion förra året. Men då fanns exempelvis inte fjärrvärme med vilket gav problem. Nu är det fullt uppdaterat med alla svenska emissionstal, miljöfordon och liknande. Nu kan vemsomhelst använda Pact, säger Ole Paus.

Där man så önskar kan Pact kopplas till olika belöningssystem. Upplägget kan vara att anställda tilldelas en överenskommen CO2-kvot. Lever man inte upp till den kan ett privat bidrag täcka för den mängd CO2 som överstiger kvoten. Om man å andra sidan hamnar under kvoten kan företaget lämna ett bidrag som kan vara privat eller gå till köp av utsläppsrättigheter eller någon form av hållbar utveckling. I Sverige satsar man inte primärt på att implementera belöningssystemet.

– Här har vi valt att inte göra det. Vi vill göra det här utifrån att medvetandegöra de här frågorna. Men det är fullt tänkbart att implementera belöningssystem även här, säger Ole Paus.

Systemet är webbaserat och flertalet kunder har valt att låta WSP driva systemet åt kunderna.

– Man köper den här tjänsten, man vill hålla på med det man är bra på, samtidigt som man vill skapa engagemang kring det här, säger Ole Paus.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev