Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Pandans hemlighet snart avslöjad

Publicerad: 20 oktober 2008, 21:42

Forskare i Kina har lyckats kartlägga pandans arvsmassa. Det öppnar dörren till en rad hemligheter.


Ett internationellt forskarlag, från bland annat Beijing Genomics Institute och Cardiff University, har med hjälp av DNA från en kinesisk jättepanda, lyckats kartlägga dess arvsmassa, alltså den totala mängden DNA i en cell. Forskarna hoppas nu förstå varför jättepandan, som är utrotningshotad, föder så få ungar och på så sätt hjälpa dem till att föda fler. Resultaten ska också ligga till grund för att ta fram mediciner för att bota och kontrollera pandans olika sjukdomar.

– Genom att sekvensera jättepandans arvsmassa har vi lagt den genetiska och biologiska grunden för en djupare förståelse för denna speciella art, säger Wang Jun, en av forskarna från Beijing Genomics Institute, i ett uttalande.

Hittills visar resultaten att pandan har nästan lika många gener, 30.000, som människan. Forskarna har också hittat nya bevis för att pandan är en underart till svartbjörnen, snarare än att vara en avlägsen släkting till tvättbjörn.

Pandan, eller deras närstående släktingar, har levt i Kina i över åtta miljoner år. Idag antas knappt 2.000 jättepandor leva fritt.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.