Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Pandemi och klimatomställning bakom utsläppsminskningar

Publicerad: 8 april 2021, 10:08

Utsläppen inom industrin minskade under 2020.

Foto: Naturvårdsverket

Nedstängning av flera fossilanläggningar i Sverige bedöms ha bidragit till rekordstor utsläppsminskning under 2020.


Förra året minskade utsläppen från svenska anläggningar som ingår i EU:s utsläppshandel med 12 procent. Enligt Naturvårdsverket beror minskningen delvis på den rådande pandemin och en varm vinter förra året, men även på utfasning av fossil energi och att priset på utsläppsrätter ökar.

”Koleldningen har stängts ned i Stockholm, Västerås och Linköping, och torv försvinner i Uppsala. Det är viktiga steg mot fossilfrihet som troligen är permanenta. Utvecklingen följer samma mönster som i övriga EU där det fossila nu fasas ut. Ett högre pris på utsläpp har haft stor effekt”, säger Fredrik Hannerz, chef på utsläppshandelsenheten på Naturvårdsverket, i en kommentar.

Enligt Naturvårdsverket är utsläppsminskningen den största som uppmätts ett enskilt år. Samtidigt bedöms en del av minskningen inte vara permanent och en ekonomisk återhämtning kan få utsläppen att öka igen. I Sverige har den största utsläppsminskningen jämfört med år 2019 skett inom kemiindustrin, -30 procent, el- och fjärrvärme, -19 procent, och järn- och stålindustrin, -13 procent.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.