Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Pandemin har lett till ökad kolkraftsproduktion

Publicerad: 6 april 2021, 09:10

Kolkraften ökade i världen förra året, mycket på grund av provinser i Kina som byggde stora kolkraftverk för att stimulera sina ekonomier.

Foto: Drbouz / iStock / Getty Images Plus


Kina står för lejonparten av världens nyproduktion av kolkraftverk, som används för att stimulera ekonomin. I andra delar av världen avvecklas kolkraften. USA avvecklade mest i hela världen – under Trumps sista år vid makten.


Rekordmånga kolkraftverk lades ner under 2020 med en total effekt på 37,8 GW. Trots USA:s tidigare president Donald Trumps löfte så accelererade kolavvecklingen i USA under hans mandatperiod och förra året avvecklade USA mest kolkraft i världen: 11,3 GW. Tätt efter följer EU med 10,1 GW, mycket tack vare Spaniens avveckling av kolkraft. Detta redovisas i en ny rapport från Global energy monitor.

I sydöstra Asien har flera kolkraftsprojekt lagts på is eller lagts ner på grund av pandemin. Finansieringsproblem är en av huvudorsakerna samtidigt som förnybar energiproduktion blir allt billigare.

I Kina har utvecklingen dock tagit en annan riktning. Flera provinser använde kolkraftsbyggnation under förra året för att stimulera sina ekonomier, med stöd av centralregeringen som lättade upp kolkraftsrestriktioner och lånade ut pengarna. Totalt ökade produktionskapaciteten med 38,4 GW, vilket är 76% av den globala ökningen.

Kinas centrala miljöinspektionsgrupp är dock väldigt kritisk till utvecklingen och menar att kolproduktionen bör minska. I den senaste femårsplanen tycks det dock som att kolkraftsproduktionen kommer öka till åtminstone 2025.

USA:s nya president Joe Biden har lovat att avveckla kolet i energisektorn till 2035 och då måste minskningen öka ytterligare, eftersom bara en tredjedel av landets kolkraftverk planerar stängning före 2035, enligt Global energy monitor.

Läs rapporten

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.