Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Pappersbatterier och hybridfartyg– gröna innovationer från månaden som gått

Publicerad: 23 februari 2018, 10:21

Pappersbatterier, hybridfartyg och en reningsteknik som gör smutsigt havsvatten drickbart. Det är tre av de gröna innovationer som lanserats under de senaste veckorna.


Ämnen i artikeln:

Grön It

Hybridfartyg
I veckan sjösattes världens första hybridfartyg, MS Roald Amundsen, i Norge. Fartyget som kommer att användas för expeditioner i känsliga områden som Antarktis och Arktis har en avancerad konstruktion som gör att energin ombord används på ett supereffektivt sätt. Det är utrustat med stora batteripaket som gör det möjligt att reducera bränsleanvändningen och koldioxidutsläppen med 20 procent.

Dricksvatten av smutsigt havsvatten
Det australienska företaget CSIRO har utvecklat en filtreringsteknik där man använder en film tillverkad av en speciell typ av grafen för att filtrera bort vattenburna föroreningar ur dricksvattnet. Det nya materialet som fått namnet Graphire består huvudsakligen av förnybar sojabönsolja och enligt CSIRO är tekniken både snabbare och mer miljövänlig än andra vattenreningstekniker som ofta innefattar en rad olika steg. I tester har företaget låtit vatten från hamnen i Sydney passera genom filtret, för att sedan konsumeras av människor.

Återvunna blöjor
Det holländska biokemiföretaget Biorizon har startat ett nytt projekt som ska syfta till att återanvända träfibrer från använda blöjor. Biorizon arbetar med aromatiska föreningar, det vill säga de råmaterial som kemikalieindustrin använder för att tillverka exempelvis plast. Vanligtvis tillverkas aromater av fossila ämnen men genom programmet Waste2Aromatics har Biorizon gjort det möjligt att istället använda fibrer från återvunna blöjor. Därigenom kan man minska sitt koldioxidutsläpp, samtidigt som man hjälper till att ta hand om och återvinna en av de mest problematiska engångsprodukterna.

Pappersbatterier
Det Barcelona-baserade företaget Fuelium har utvecklat återvinningsbara batterier av papper. De prototyper man tagit fram skapar inget giftigt vatten och kräver ingen komplicerad återvinningsprocess. Batterierna som består av papper, kol och ogiftiga metaller kan användas inom sjukvården för att driva enheter som används för att upptäcka sjukdomar genom tester på blod och vävnader. Engångsbatterierna har en styrka på mellan en och sex volt.

Källa: Edie

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Grön It

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News