Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Pär Holmgren: ”Det finns nog bara två sorters medicin mot klimatångest”

Publicerad: 6 december 2011, 06:45

Föreläsaren och författaren Pär Holmgren tipsar om sin favoritbok.

Ämnen i artikeln:

Pär Holmgren

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Pär Holmgren
Ålder: 47 år
Arbetar som: föreläsare, projektledare, författare

Favoritbok: Jag skulle ha bytt till lågenergilampa i hallen – En koldioxidbantares bekännelser, av Staffan Lindberg
Antal sidor: 189, utgiven på Cordia.

Varför den bör läsas: Ju mer man sätter sig in i klimatfrågan, och ju längre tiden går utan att vi människor gemensamt är beredda att ”på riktigt” göra något åt den gigantiska utmaningen som vi står inför, desto större är risken att man drabbas av någon form av klimatångest. Om du frågar mig finns det nog bara två sorters medicin mot den åkomman. Det ena är att aktivt engagera sig på något sätt genom att exempelvis opinionsbilda, stötta organisationer som jobbar med klimatfrågan eller kanske genom att ställa krav på sin arbetsgivare när det gäller miljöarbetet, och därmed få till en betydligt större förändring än du kan åstadkomma i ”bara” i ditt eget liv. Den andra medicinen, och den tror jag vi alla behöver då och då, är att ibland ta ett steg tillbaka och på lite avstånd se det komiska, eller kanske snarare tragikomiska, i den situation som vi människor har skapat, inmålade i ett litet hörn och med dörren i baklås.

Staffan Lindbergs bok med den långa titeln lyckas beskriva mycket av det absurda i vårt samhälle. Inte minst genom alla de kommentarer som han fått från folk när de efterhand förstår att han ställt om sitt liv ”på riktigt”. Efter att ha jobbat ihop med Staffan rätt mycket de senaste åren kan jag ofta höra hans röst och ibland även se de situationer som han beskriver i boken. Men boken är absolut inte bara en humoristisk samling anekdoter, den är även fylld med praktiska tips framför allt när det gäller vardagslivet och allt det där som man kan göra hemma i bostaden.

Jag har själv ofta två, tre böcker liggandes på mitt nattduksbord. Staffans har legat där länge. De kvällar som jag behöver lätta lite på mitt eget ångesttryck räcker det oftast att bara på måfå slå upp en sida och läsa en bit.

Boken är tyvärr så gott som slutsåld i bokhandeln, men jag tror att Staffan själv fortfarande har ett antal exemplar kvar hemma, och när även de är sålda hoppas jag att han får ut en uppföljare!

Bästa citatet:
”Erkänn att du varit dopad. Oljedopad. Gå ut i pressen och gör en pudel. Säg att du aldrig ska fuska mer. Sen lever du ditt liv utan olja. Med något lägre resultat till en början, men med ett renare samvete.”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon:
Jag skulle i så fall ge bort mitt ex till Tomten, och övertala honom om att fylla en extra säck med fler exemplar och ge till alla som har den minsta släng av klimatångest!

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev