söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Pär Holmgren om EU-kommissionens besked: ”Ett klimatsvek”

Publicerad: 2 december 2021, 10:40

EU-kommissionens talesperson Eric Mamer och Eu-parlamentarikern Pär Holmgren (MP) Foto: aa.com.tr/ Jonas Ekströmer-TT

Alla länder som skrev under slutdokumentet på klimattoppmötet Cop 26 uppmanades att vässa sina klimatambitioner redan nästa år. EU-kommissionen meddelade dock i går att EU inte har några planer på att höja målen.

Ämnen i artikeln:

KlimatavtalEu-kommissionenEu

JR


EU kommer inte att förändra unionens klimatmål till 2030 under det kommande året. Detta trots överenskommelsen i på klimattoppmötet Cop 26 i Glasgow förra månaden där alla undertecknare av avtalet uppmanades att återvända hem och stärka sina 2030-mål senast i slutet av 2022. Uppgifterna om EU:s hållning kommer från nyhetstjänsten Politico till vilka EU-kommissionens chefstalesperson Eric Mamer sade att ”Kommissionen inte har några planer på att förändra de överenskomna målen för EU:s utsläppsreduktionsmål”.

Uttalandet har i dag fått flera kritiska kommentarer från EU-parlamentariker.

”Om det är något som stod klart efter Cop 26 är det att alla delar av världen måste göra mer. EU:s klimatpolitik är inte i linje med 1,5 gradersmålet. Långt ifrån. Beskedet från EU igår kommer att möta hårt motstånd från mig och den gröna gruppen i EU-parlamentet och jag hoppas att EU höjer sina ambitioner,” säger till exempel EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP) som var officiell delegat vid Cop 26, i en kommentar. 

Nyhetstjänsten Politico hänvisar i sin artikel till FN:s klimatchefs Patricia Espinosas uttalande under Cop 26 om att uppmaningen om skärpta klimatåtaganden också gällde ”alla länder, även de som redan i dag har ambitiösa mål som till exempel EU”. 

”Om slutsatserna från Cop 26 är att 1,5 gradersmålet fortfarande är inom räckhåll, måste även EU vässa sina klimatambitioner. Just nu förhandlas det stora klimatpaketet Fit for 55. Men 55 procents utsläppsminskningar till 2030 räcker inte. Och det vet Kommissionen. Gårdagens besked är ett klimatsvek”, fortsätter Pär Holmgren i sin kommentar. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev