Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Pär Larshans: Hur kortsiktigheten blivit vardag

Publicerad: 24 Juni 2013, 10:44

Jag tycker det är synd att perspektiven är så korta, det handlar ofta om att kortsiktigt maximera vinsten. Jag erkänner jag gör det också ibland och det ger mig dåligt samvete. Det skriver Pär Larshans, hållbarhetschef på Max Hamburgerrestauranger i en debattartikel.


Jag kan konstatera att vädret i Sverige de senaste åren inte varit till sin fördel, men hur ser det egentligen ut om vi ser det ur ett globalt perspektiv? Dröm om min förvåning när min styvmor ringer i början av juni från Murmansk och berättar att det är +35 grader C! Dessutom fanns det bara en uteservering kunde hon konstatera men resonerade nog korrekt att de nog inte var så vana vid detta, ännu…

Det går inte åt rätt håll, det måste medges, dessutom ställer sig både amerikaner och kanadensare sig positiva till utvinning av olja ur oljesand, USA kan plötsligt bli självförsörjande på olja sägs det. Kan det vara så att nödvändiga beslut nu skjuts framåt i tiden?
Jag tycker det är synd att perspektiven är så korta, det handlar ofta om att kortsiktigt maximera vinsten. Jag erkänner jag gör det också ibland och det ger mig dåligt samvete.

Hur löser vi då detta?

Både 2010, 2011 och 2012 har jag gnällt i debattartiklar om att den eller de behöver göra si eller så. Jo visst är de så att jag reagerar på orättvisa, visst är det så att jag anser att det finns fler som behöver göra mer – inte minst jag själv. Det som dock har blivit mer och mer tydligt är att VI behöver göra mera i det sociala systemet. Om inte vi låter människor utveckla sin kompetens, sina förmågor, sina bästa sidor hur ska vi då kunna få dessa att ta ansvar för miljön! Ska vi behöva åse hur den arabiska våren sprider sig och blir till en global vår – självklart ska vi inte behöva gå så långt!
När jag hörde berättelsen om Winston Churchills liv så blev allt mycket klart för mig – Winston var faktiskt bipolär eller manodepressiv – en premiärminister med hinder skulle man kunna säga. Nu var inte detta hinder för Winston, det var istället en förmåga han behövde använda för att mana på sina landsmän i 2:a världskriget. När kriget tog slut så tog andra vid.

När det gäller kriget om framtiden så har det dock inte tagit slut utan det pågår med full kraft, visst är jag glad att Miljöpartiet i Sverige säger att vi ska värna låga momssatser på tjänster, visst är jag glad då jag hör Stefan Löfven säga att näringslivet är i fokus och inte ett särintresse. Men jag är lika glad när jag hör Jan Björklund säga att skolan är viktig eller att de nya moderaterna säger att vi värnar jobben. Jag kan inkludera nästan alla partier i denna hyllningssång när jag hör orden framföras men jag måste fråga en sak – vem tar ansvar för helheten?

Tyvärr mina vänner det räcker inte med ord, man måste visa med handling, vi behöver därför ett näringsliv som agerar, vi behöver också modiga politiker och företag som är flexibla men som tar tag i de stora samhällsutmaningarna. Jag hoppas att när insikten väl har landat så ska alla ses som nödvändiga utifrån sin förmåga, de flesta kan och vill nämligen bidra. Jag tänker inte rycka undan mattan för människor men jag blev högst förvånad när FN via UNHCR lyfter upp vår tankemodell att personer med utländsk bakgrund/nyanlända kan anställas för att bli chefer. För mig är detta en varningssignal – det var inte särskilt svårt att komma på att det egentligen bara gäller att hitta rätt person till rätt arbete. Men att detta nu plötsligt skulle bli ett bra exempel inom EU eller tom globalt är svårt att förstå.

Nu är det här och nu som gäller och jag kan konstatera att det fortfarande är för få som ser potentialen hos andra. Vi hoppas självklart att det kommer många flera men till dess så kan vi konstatera att det faktiskt också är bra för affären, samhället, miljön och individen. Kan det bli bättre?

Pär Larshans
Hållbarhetschef, Max Hamburgerrestauranger

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.