torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Parisavtal kan ställa högre klimatkrav på jordbruket

Publicerad: 1 december 2015, 04:30

Pixabay

Budet i förhandlingarna under klimattoppmötet i Paris är att EU ska minska utsläppen med 40 procent. Det kommer innebära stora förändringar för jordbruket.

Ämnen i artikeln:

Cop 21KöttLivsmedelsindustrinSkogsbruk

Ett avtal om minskade utsläpp ställer nya krav på jordbruket. Enligt forskaren och docenten Ulf Sonesson, står nötkötts- och mjölkproduktionen inför den största utmaningen. Men han menar också att potentialen att minska klimatutsläppen i den svenska livsmedelsproduktionen är stor, rapporterar tidningen Lantbruk & Skogsland.

Han säger att det är i primärproduktionen som de största klimatvinsterna kan göras och då framför allt i animalieproduktionen.

Några av utmaningarna i jordbruket är kornas metanutsläpp, att få ned svinnet av grovfoder och minska kalvdödligheten.

– Den som har en god djuromsorg med minskad risk för djurdödlighet har en fördel inför klimatanpassningen, säger Ulf Sonesson till Lantbruk & Skogsland.

I dag står jordbruket för 13 procent av utsläppen i Sverige. Hur en minskning av utsläppen ska genomföras, finns det ännu ingen färdig plan för.

– Kanske kommer det att handla om en totamängd klimatavgaser som är acceptabel att släppa ut, och som ska fördelas på antal djur, säger Ulf Sonesson.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev