fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Parisiskt avlopp ska värma presidentresidens

Publicerad: 11 april 2011, 09:32

De parisiska avloppen är tunnlar med anor. Nu ska värmepumpar se till att avloppssystemet bidrar till försörjningen av grön energi.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Avloppssystemet i Paris började anläggas år 1370 under Rue Montmartre. Sedan dess har tunnlarna, utöver att fungera som just avlopp, figurerat i filmer och böcker och utgör även ett turistmål. Nu vill myndigheterna att avloppssystemet ska hjälpa till att nå 30-procentiga gröna energimål till 2020. Ett projekt har inletts där en förskola värms med värme från avloppssysmet, rapporterar Reuters.

Med hjälp av värmepumpar utvinns värme ur avloppsvattnet som tack vare dusch-, disk- och tvättvatten håller mellan 12 och 20 grader. Vattnet cirkulerar i skolan befintliga radiatorer. Projektet, som väntas klara 70 procent av skolans värmebehov, har kostat 400.000 euro.

Ett kommande projekt är att använda avlopssystemet under presidentresidenset, Elysee Palace, på samma sätt. Från mitten av 2011 ska systemet vara i drift, uppger en talesperson för Elysée-palatset till Reuters..

Det gamla avloppssystemet i Paris är 2.400 kilometer långt och 285 miljoner kubikmeter vatten rinner genom det årligen. 10 procent av staden bedöms kunna värmas genom utvinning av värmen i avloppsvattnet. Siffran begränsas av att den utvunna värmen bara kan användas på ett område 200 meter från källan, enligt Reuters.

Uppvärmning av ett kommunalt badhus och ett stadshus står också på tur att få avloppsvärme. Projekt är inte unikt, liknande finns även på andra håll i Frankrike. Andra exempel återfinns i Norge, Japan och Kanada där avloppsvärme bidrog till värmeförsörjningen av en os-by under vinterspelen 2010.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev