onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Parkeringsregler stoppar nya bilpooler

Publicerad: 20 augusti 2013, 07:20

Bristen på parkeringsplatser och reglerna för dem som finns sätter käppar i hjulet för de snabbt växande bilpoolerna.


Intresset för att vara med i bilpool i stllet för att äga en egen bil växer, vilket kan ge flera positiva miljöeffekter. Bristen på parkeringsplatser är dock ett problem som kan hämma poolernas tillväxt i framför allt storstäder, skriver Dagens nyheter (DN). Så är det i Stockholm.
– Hade vi haft fler p-platser hade vi växt betydligt snabbare, säger Peter Algurén, vd på bilpoolsföretaget Sunfleet, till tidningen.
Lars Formgren på Bilpoolen.nu instämmer.
– Vi får ofta frågor från folk om vi har bilar i just deras område och tvingas då ofta säga nej, säger han till DN.

Lagstiftning gör också att de p-platser som faktiskt finns inte alltid är tillgängliga för poolerna. I Stockholm kan p-platser finnas på antingen privat eller allmän mark och den allmäna kan enligt lagen inte upplåtas åt kommersiella aktörer. Därför jobbar till exempel Sunfleet, det största bilpoolsföretaget i Sverige, för att få till en lagändring . I Tyskland överväger politikerna enligt DN en sådan.
Stockholms stad ser saken från en annan sida.
– Problemet är att de begär något som inte går. Gatan är ofentlig plats och till för alla. Vi kan inte reservera yta till bara en. Säg till exempel att vi ger platser till de två bolagen och sedan kommer bolag nummer tre och fyra. Ifall vi sagt ja till två kan vi inte neka de andra, säger Jan Prästberg, projektledare på trafikkontoret, till DN.

Han pekar också på
att det är skillnad på vinstdrivande företag och på bilpooler som ägs gemensamt av boende som har boendeparkering. Till de senare tillåter lagen kommuner att upplåta mark.
P-platser som inte ligger på allmän plats utan på tomtmark och i stadens garage kan hyras ut till företag. I Stockholm ligger dock överlägset flest på gatu- eller allmän mark

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev