Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag11.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Partier klarar inte egna miljökrav

Publicerad: 17 Maj 2006, 16:28

Riksdagspartierna har inga system för internt miljöarbete och skriver inte ett enda ord om det interna arbetet med miljö och hållbar utveckling på sina webbsidor. Det framgår av en färsk undersökning av alla riksdagspartierna – alla utom moderaterna som inte ville delta i granskningen.


För privata företag ställs i många olika sammanhang höga krav på ett aktivt miljö- och hållbarhetsarbete. De politiska partiernas verksamhet är jämförbar med tjänsteföretag, men trots det har deras interna miljöarbete tidigare aldrig utsatts för någon närmare granskning.
Under april månad genomförde Magnus Enell på Enell Sustainable Business AB en undersökning som siktade in sig på hur partierna arbetar med och beskriver sitt eget interna miljöoch hållbarhetsarbete.

Resultatet var betydligt sämre än väntat. Efter att ha konstaterat att partiernas webbsidor helt saknade information gick undersökningen vidare med telefonintervjuer som också gav ett nedslående resultat.
– Ett par av partierna uppgav att det är ”sunt förnuft” som driver arbetet. Detta argument brukar inte betraktas som trovärdigt och seriöst när det gäller stora eller små företags arbete med miljö och hållbar utveckling, säger Magnus Enell.
– Inget av de sju partierna har något system för att strukturera och effektivisera sitt interna miljöarbete.
Miljöpartiet har kommit en bra bit på vägen i arbetet med att ta fram ett system och identifierar betydande miljöaspekter, sätter mål och inför system för uppföljning. Centerpartiet startade en arbetsinsats inom området för ett par år sedan, men det har avstannat, säger Magnus Enell.

Av de sju partierna har bara sex deltagit med information till undersökningen.
– Moderaterna har efter upprepade telefonsamtal, sms och mejl inte återkommit, trots att de fick sju dagar extra svarstid, säger Magnus Enell.
Magnus Enell är mycket kritisk till partiernas inställning.
– Är detta att ”leva som man lär” och att visa de svenska medborgarna, företagen, myndigheterna och andra intressentgrupper att det är viktigt att vi alla i arbets- och privatliv bidrar i arbetet med miljö och hållbar utveckling?

Varför behövs webbinformation om det interna hållbarhetsarbetet?
– Partierna måste föregå som goda exempel, säger Magnus Enell. Politikerna ställer krav på företag, myndigheter och andra organisationer att bidra till en bättre miljö och ett hållbart samhälle. Dessutom uppmanar politikerna oss enskilda medborgarna att ta ansvar.

Enell Sustainable Business AB har tidigare granskat börsföretagens webbsidor för att se hur svenska storföretag informerar om sitt arbete med hållbar utveckling. Även där var kritiken hård mot många av de granskade (se Dagens Miljö nr 3, 2005) även om deras hållbarhetsinformation var väsentligt bättre än partiernas.

Många av de drygt 50 börsföretag som då granskades har sedan dess förbättrat informationen på webbsidorna.

Vad förväntar du dig blir konsekvenserna av din undersökning av partiernas miljöarbete?
– Det som de politiska partierna kräver av andra måste man också göra själv, så jag förväntar mig att partierna nu tar reda på sin egen miljöpåverkan, inför interna system för att arbeta med miljö och hållbar utveckling och kommunicerar informationen externt.
Av Valter Bengtsson

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.