tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Partiet vill öppna gruva under Socialdemokraternas kursgård

Publicerad: 8 maj 2019, 07:29

Kitty Ehn och Max Andersson från Partiet Vändpunkt vill gräva upp den socialdemokratiska kursgården Bommersvik för att belysa avsaknaden av en hållbar mineralpolitik i svensk lagstiftning.


Idag röstar riksdagen om två motioner gällande mineralpolitik: “Hållbar mineralpolitik” samt “Skydda Vättern”, som bygger på att skydda vattnet från föroreningar. I och med detta har nya Partiet Vändpunkt lämnat in ansökan om att öppna gruva på SSU:s kursgård Bommersvik för att testa minerallagen i Sverige och se om vem som helst kan öppna en gruva var som helst i landet. Det har även ansökt om prospekteringstillstånd till bergmästare.

Bommersvik valdes som eventuellt gruvprojekt av partiet delvis för att belysa att inte alla platser i Sverige har samma skydd som politiska kursgårdar, och med detta otillräckligheten i dagens lagstiftning. Partiet Vändpunkt anser bland annat att det är problematiskt att gruvdrift har högre subventioner än återvinning av metaller. Partiet vill också att mineralavgiften ska höjas mellan 10 till 20 procent beroende på metalltyp samt att en gruvavfallsfond ska inrättas för att tillgodose att de som skapar gruvavfall betalar in en avgift per ton.

lilly.stefansson@bonniernews.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev