Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Partiledartal: Men vad är ditt moraliska ansvar egentligen, Göran Hägglund?

Publicerad: 30 juni 2013, 17:55

Här är artikeln som egentligen inte behövdes skrivas – eftersom partiledaren helt glömde bort miljöfrågorna.


Vad är förutsättningar för eller snarare förväntningarna på att Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund ska bjuda på ett tal som handfast greppar kring miljö- och hållbarhetsutmaningarna, frågade jag mig när korsriddarpampig musik dånade ut över Almedalen och Göran Hägglund minuten senare skulle äntra scenen.

Ganska små. Typ en på 100. Eller snarare 1000. Kanske till och med 10 000. En högoddsare helt enkelt. Som visade sig inte gå in på långa vägar.

För miljöfrågorna snuddade enbart Hägglund vid när han i en raljerande (och de facto underhållande) del av sitt tal hånade oppositionen för sin oförmåga att samarbeta.
– Höga på bensinskattehöjningsångor spelar oppositionen Fiat med knuff, sa Hägglund och åhörarskaran till störst delen bestående välfriserade, välekiperade och gudfruktiga medelålders sympatisörer skrockade högt.
Sen krävde han Lövén på svar gällande kärnkraften – och massa andra saker som den här tidningen inte skriver om.

Ungefär 12 sekunder pratade såldes Hägglund om miljö.

Lite mer tid lade ha på sociala utmaningar i samhället. Bland annat gjorde han klart och tydligt kvotering i näringslivets styrelserummen är trams.
Mest tid lade han på att hylla alliansens politik, smutskasta oppositionen och familjepolitiken.

Ett av de sista tydliga budskapen löd ”Alla har ett eget moraliskt ansvar” varefter Hägglund slog ett slag för vikten av tydliga regler för unga och ett aktivt föräldraskap.

En relevant fråga i sammanhanget torde lyda: Har inte en partiledare ett moraliskt ansvar att i alla fall nämna vår tids stora utmaningar, som exempelvis klimatförändringen, kemikalieutmaningar eller utarmningen av den biologiska mångfalden, i ett visionärt tal som ska sätta agendan för ett partis politik?

Nä, tydligen inte i Hägglunds välkammade värld.

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.