torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Partiledartalet: Lööf vill se tuffare klimatpolitik, ny kemikalieskatt och mer vargjakt

Publicerad: 7 juli 2013, 08:28

Alliansens gröna röst Annie Lööf (C) konstaterade att det behövs tuffare klimatpolitik, en ny kemikalieskatt och att EU ska hålla tassarna borta från den svenska vargjakten.


Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


När Centerpartiets partiledare tillika näringsminister Annie Lööf som sjunde talare på Almedalsveckan strålade solen över Visby och det var dags för Alliansens gröna röst att tala. Annie Lööf gick i princip rakt på sak.

– När utsläppen ökar, urbanisering skenar och jobben är för få – då krävs det en grön röst för fler jobb och världens bästa miljöpolitik, sa Annie Lööf och menade att Centern ska vara den rösten.
– Våga inte tala om för mig att det inte går, sa Annie och följde upp med att berätta hur sammansvetsad Alliansens politik är.

- Vi tillhör dem i världen som gör mest för miljön, ändå räcker det inte, ändå får vi rapporter om att miljögifter gör oss sterila, att klimatet förändras och förutsättningarna att leva i Sverige och världen förändras. Det är uppenbart att det finns mycket, mycket kvar att göra.

Annie använde också hållbarhetsbegreppet ur ett bredare perspektiv när hon menade att en tuff miljöpoltik kommer att stärka näringslivets konkurrenskraft vilket skapar fler jobb. Hon knöt an till ungdomsarbetslösheten och landsbygdens viktiga roll för välfärden.

Hon plockade upp en planta (ur en second hand väska för 20 kr).
– Sverige behöver fler jobb, sa Annie, och menar att ambitionen att ambitionen måste vara full sysselsättning för alla arbetslösa människor i Sverige.
– Jobben kommer att vara valets viktigaste fråga, för att resan från arbetslöshet till jobb är en resa från maktlöshet till frihet, sa Annie och sa att partiet vill införa en jobbpeng för alla arbetssökande så att de fritt kan välja vem som kan hjälpa dem bäst med att hitta ett jobb och levererade i samma veva hård kritik mot Arbetsförmedlingen.

Plötsligt konstaterade Annie att den svenska vargstammen ökar med 15 procent per år.
– Resultatet blir inskränkningar i människors liv, minskad jakt och ökade skador på tamdjur. Det är dags att EU håller sina tassar borta. Och att vi får jaga varg precis som vi lagar björn och lo.

En annan prioriterad miljöfråga för partiet är kemikalier som Annie menade finns i allt omkring oss, möbler, kläder och maten vi äter och vattnet vi dricker och att konsekvenserna är stora för människor och miljön.
– En av de viktigaste prioriteringarna i politiken är att kemikalierna vare sig skadar människor eller miljö – vi behöver en giftfri vardag, sa Annie och konstaterade att regeringen har tagit giftiga kliv på vägen, men Centerpartiet vill mer – kemikalieskatt gör det dyrare ,

Annie menade
att det ska vara dyrt att skita ner, billigt att vara miljövän.
– En riktig, riktigt miljöpolitik kräver inte att vi tar på oss tagelskjortan och backar bandet. En riktig miljöpolitik ser till att vi räddar världen och skapar jobb samtidigt.,
– Förnybara råvaror är en framtidsbransch – där svenska företag ligger långt fram och bidrar till tillväxt och jobb i Sverige och Europa. Detsamma gäller vårt klimat. Min övertygelse är att höga och tuffa målsättningar gör vårt näringsliv mer konkurrenskraftigt. Resultatet blir fler jobb och en bättre miljö. sa Annie och menade att verktyget heter grön skatteväxling.

Partiledaren avvslutade sitt Almedalstal med att hylla Barack Obamas ambitiösa klimatutspel tidigare i somras – och med att konstatera att EU måste göra mer på klimatområdet.

Det ska bli spännande att se hur mycket verkstad det kan bli av Centerns stora ord och ambitioner – den största utmaningen blir att först ta sig ur den politiska tvångströja som Alliansen – eller snarare Moderaterna och Anders Borg klätt Centerpartiet i.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev