Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Partiledartalet: Så vill Löven möta klimatförändringen

Publicerad: 8 juli 2013, 05:42

– Klimatomställningen skapar en hållbar frihet, sa Stefan Löven, partiledare för Socialdemokraterna i sitt Almedalstal och menade att politiken måste utgå från jordens planetära gränser.


Trots stort fokus på jobb, utbildning och lika livschanser fick socialdemokraternas partiledare Stefan Löven med ett rejält stycke om miljöfrågorna i sitt tal.

– Och ska en princip om lika livschanser genomsyra samhället behöver vi också ta ansvar för våra barn och barnbarns möjligheter, sa Löven och menade att den pågående utarmningen av den biologiska mångfalden på jorden är en stöld av våra barn.
Löven fortsatte med att förklara att politiken måste utgå från de ramar som ryms inom jordens ekologiska ramar.
– Våra ekosystem är vår mat, vårt dricksvatten och vårt syre. Hotas den biologiska mångfalden hotas vår existens. Nya bindande internationella avtal måste slutas, men Sverige behöver också visa vad som kan göras. Forskaren Johan Rockström brukar beskriva det som att vår planet har klara och tydliga gränser för vad den klarar. Men inom dem går det att skapa tillväxt.

– Det här förändrar vår syn på vad som är möjligt. Klimatomställningen minskar inte din frihet, utan skapar en hållbar frihet – så att du kan arbeta, resa och bo i samklang med naturen.

Löven avslutade därefter med att konkretisera Socialdemokraternas vilja.
– Därför ska vi klimatrenovera bostadsbeståndet, skydda den biologiska mångfalden, och investera i förnybar energi. Och vi vill ge stöd till alla kommuner, företag eller enskilda innovatörer som vill utveckla klimatsmarta lösningar. Har du en idé för klimatomställning ska samhället möta dig med uppmuntran, möjligheter och resurser. Det skapar jobb, det skapar hållbarhet, och det skapar lika livschanser för kommande generationer.

Några direkt nya miljöpolitiska utspel eller nyheter bjöds det inte på i talet. Enligt en initierad källa är det inte så konstigt – och inte något vi sannolikt inte kan förvänta oss innan valet heller. Skälet är så enkelt att partiet rent strategiskt måste ha kvar förhandlingsutrymme när de rödgröna (eventuellt) tar regeringsmakten 2014.

Om detta stämmer kommer oppositionens miljöpolitiska utspel det kommande året att komma från Miljöpartiet och Vänsterpartiet – inte Socialdemokraterna.

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.