söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Parul Sharma ny chef på Greenpeace – Inte främmande för civil olydnad

Publicerad: 8 maj 2019, 07:54

Människorättsjuristen och hållbarhetsprofilen Parul Sharma blir ny chef för Greenpeace Sverige. Nu ser hon fler kampanjer framför sig.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Parul Sharma var tidigare ordförande för den svenska Agenda 2030-delegationen och hållbarhetsansvarig på advokatbyrån Vinge. Hon har under många år också legat i toppskiktet i Aktuell Hållbarhets rankning av Sveriges mäktigaste personer inom hållbarhetsområdet.

Parul Sharma är främst känd för sitt engagemang i frågor om mänskliga rättigheter och företagens CSR-arbete. Det nya uppdraget blir mer fokuserat på de klimat- och miljöfrågor som Greenpeace prioriterar.
– För mig är det ändå en annan sida av samma mynt. Vår produktion och konsumtion påverkar klimatet och människor. Det holistiska synsättet har alltid varit viktigt för mig, att se sambandet mellan mänskliga rättigheter och miljö- och klimatfrågor. Men Jag kommer få lära mig jättemycket nya aspekter och ser det som ett privilegium. Greenpeace är en aktivistorganisation, men samtidigt finns här mycket expertkunskap kring miljöpolitik och de stora utmaningar vi står inför. Jag backas upp av experter, det gör mig lugn, säger hon.

Som jurist kommer Parul Sharma nu att leda en organisation som bland annat jobbar med civil olydnad.
– Greenpeace vill driva miljö- och klimatfrågor genom fredliga aktiviteter, exempelvis genom civil olydnad för att visa på orättvisor och problem som inte åtgärdas. Jag ser det som att sätta fingret på problemen och tvinga samhället, regeringar och företag att göra något åt det. Jag ser framför mig ännu mer kampanjer och ännu mer tydlighet om vad som inte stämmer i miljöfrågor.

Parul Sharma tillträder sin tjänst på Greenpeace den 6 augusti. Redan nu deltar hon dock i Greenpeace kampanj inför valet till EU-parlamentet. På affischer uppmanar hon till att rösta för klimatet.

Hur gör man det bäst?
– Kampanjen handlar om att uppmana människor att fråga sig vilka politiker som har de mest drastiska åtgärderna för att komma till rätta med miljö- och klimatutmaningarna. Greenpeace hänvisar till den barometer som Naturskyddsföreningen har och som visar åt vilket håll partierna lutar.

Hur vill du utveckla Greenpeace?
– Min ambition är att Greenpeace ska stå främst i ledet för klimatet i fråga om aktivism och engagemang. För mig viktigt att få med många unga människor i rörelsen. Jag vet att det finns fler Greta där ute och vi ska ge dem en plattform. Dessutom vill jag visa hur människan och miljön hör ihop och att ett klimatengagemang är något för alla.

Parul Sharma tar över Greenpeace i Sverige efter Frode Pleym som nu blir chef för Greenpeace i Norge.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev