Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag20.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Passera – Ingen mörk materia att se här

Publicerad: 11 Augusti 2009, 06:33

Det nyligen observerade partikelflödet i universum är inte rester av mörk materia. Det var bara rester av en superstjärna, menar forskare på Göteborgs universitet.


När astronomerna nyligen observerade ett mystiskt partikelflöde i universum trodde man först att det rörde sig om rester av mörk materia, den teoretiska massa som anses påverka galaxernas rotation och som förmodas utgöra den största delen av vårt universum.

Men forskare från Göteborgs universum har kommit fram till att flödet istället härrör från exploderande stjärnor. Forskarnas slutsatser publicerades den 7 augusti i Physical Review Letters och gör gällande att det handlar om rester från en superstjärna, 15 gånger tyngre än solen, som dött och exploderat i Vintergatan.

Flödet anses vara den chochvåg som uppstår när en stjärnas sista exlosion driver ny materia genom den stellariska vind som uppstår när en stjärna förlorar en del av sin massa under den tidiga delen av stjärnans dödsfas, skriver Göteborgsforskarna som också drar slutsatsen att jakten på mörk materia därmed måste fortsätta.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.