tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Påstått bluffbolag fick cleantech-pris

Publicerad: 30 september 2009, 06:55

Watrecos teknik hävdas på sina håll vara hokus-pokus. I går gav en namnkunnig jury företaget pris under Stockholm Cleantech Venture Day.


På tisdagen gick Stockholm Cleantech Venture Day 2009 av stapeln i Kista. Bland annat hölls Cleantech Company of the Year Award där Malmöföretaget Watreco utsågs till vinnare.

Det är inte första gången Watreco tilldrar sig uppmärksamhet. I början av året ifrågasattes företagets teknik för vattenvirvling från flera håll och pekades ut som en ren bluff. Det var tekniken VPT, Vortex Process Technology, som hamnade i blåsväder. Genom att använda virvlat vatten hävdas exempelvis skridskobanor kunna spolas med lägre vattentemperatur, något som bland annat ska ge lägre energikostnader. Enligt Watreco har ett flertal svenska kommuner köpt installationer av tekniken. Företaget ägnar sig även åt vattenrening och bevattning baserat på tekniken. Vid rening ska virvlandet av vattnet resultera i att föroreningar sugs bort i centrum av virveln för att sedan tas bort.

Till grund för kritiken mot Watreco har legat att vetenskapliga belägg saknas och att några tester av utomstående inte har gjorts.

Bakom utmärkelsen på tisdagen stod en jury bestående av Tomas Nygren på Innovationsbron, Christopher Vargas på Cleantech Circle, Hans Enocson på General Electric och Malin Nordgren på IKEA GreenTech.

– Juryn var helt självständig och de gjorde ett jobb utifrån deras perspektiv, säger Aaron Kaplan hos arrangören Stockholm Clentech Business Network.

Juryns motivering löd: "The winning company is optimizing the use of a scarce resource with multiple application addressing major future needs while saving energy. The solution has proven customer demand – the winner is Watreco."

Som underlag för utmärkelsen fick jurymedlemmarna ett A4 med information om de bolag som slogs om utmärkelsen, berättar Aaron Kaplan. Informationen har sammanställts av de närvarande företagen själva. Dessutom intervjuades företagen av jurymedlemmarna under eftermiddagen.

– Jag blev förvånad, inte för att jag misstror Watreco, men det var ett intressant val och uppenbarligen tyckte de[juryn, reds anm.] att det var det mest investerbara företaget där, det var de kriterierna de gick på, säger Aaron Kaplan.

På Watreco gläds man åt priset och uppger att vetenskapliga belägg för att tekniken fungerar är på gång, möjligen snart.

– Det är succesivt nu, från och med under hösten. När vi har nyheter kring det här med verifieringar kommer vi givetvis att gå ut med det, säger Mats Eliasson, vd på Watreco.

Kritiken mot bolaget kommer att klinga av, tror Mats Eliasson.

– Det där håller på att förändras. Det har funnits och finns en viss skepticism inom den vetenskapliga världen, så är det med allt som är nytt och annorlunda. Man får gå i motvind till det vänder säger han och fortsätter:

– Det har sagts att vill du sätta din akademiska karriär på spel ska du forska i vatten och så är det faktiskt.

Den dåliga publicitet som hittills drabbat Watreco tycks dock inte ha kvaddat Eliassons karriär.

– Det resulterade i intresse från många företag. Vi har haft forskningschefer och andra som hört av sig och som vi tittar på samarbeten med, säger Mats Eliasson.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev