Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Patagonias ägare stämmer Donald Trump

Publicerad: 12 december 2017, 14:30

Den amerikanska regeringens beslut att minska två av landets nationalparker med miljontals hektar har mött starka reaktioner. Patagonias ägare Yvon Chouinard vill nu stämma presidenten.


Ämnen i artikeln:

KolOlja

Donald Trump har undertecknat två presidentordrar som syftar till att minska storleken på nationalparkerna Bears Ears National Monument och Grand Staircase-Escalante National Monument med miljoner hektar. I nationalparkerna, där delar nu kan öppnas upp för kolbrytning och oljeborrning,  finns arkeologiska utgrävningsplatser och platser som är heliga för ursprungsbefolkningen. De negativa reaktionerna från aktivister, organisationer, företag och vanliga medborgare har inte låtit vänta sig.
Outdoor-företaget Patagonias ägare Yvon Chouinard säger till CNN att han kommer att stämma presidenten för att han stjäl land som inte tillhör USA:s regering. På företagets hemsida har Patagonia startat kampanjen ”Take Action” som uppmanar människor att twittra administrationen och tala om att man vill behålla nationalparkerna. På sidan finns också länkar till olika organisationer som stödjer nationalparker. Konkurrenten North Face har lagt ut en länk till en Kickstarter-kampanj som ska samla in 100 000 dollar till Bears Ears Education Center. Kampanjen har redan uppnått sitt mål.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

KolOlja

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.