Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Patent-explosion i Kina

Publicerad: 18 oktober 2008, 07:21

Kina har länge varit förknippat med piratkopiering. Men nu tar företagen egna patent, registrerar varumärken – och stämmer de som gör intrång.


Västerländska företag har länge fått se sina tekniska innovationer, design, ritningar, varumärken med mera fräckt plagierade i Asien. Varken den kinesiska regeringen eller dess domstolar har varit särskilt behjälpliga i jakten. Det har bland annat saknats gedigen kunskap bland jurister om immaterialrätt och lagarna har ansetts som svaga. Men nu blåser nya vindar. I takt med att kineserna själva råkar ut för pirater blir drivkraften att komma till rätta med problemet större.

– Varumärken och patent anses som viktiga i Kina idag. De kinesiska företag som har bra produkter förlorar betydande belopp på piratkopieringen, säger Torbjörn Yngwe Bäck, handelssekreterare i Kina vid Exportrådet.

Sedan 2003 har antalet ansökningar om att registrera varumärken ökat med 60 procent, antalet patent nästan fördubblats och antalet rättegångar mer än fördubblats, enligt sammanställning av den internationella advokatfirman Jones Day och State Intellectual Property Office, rapporterar The Economist. År 2003 beviljades drygt 180.000 patent. Motsvarande antal ifjol var runt 350.000. Under samma period har antalet rättsfall kring immateriella rättigheter ökat från cirka 8.500 till 17.500 stycken.

Utvecklingen mellan beviljade rättigheter och rättsfall går tydligt hand i hand.

Den nya entusiasmen för att skydda rättigheter är en helomvändning. Under ordförande Mao Zedongs era ansågs privat ägande som stöld från det kollektiva. Först 1985 började landet att introducera lagar kring patent. Det var dock först 2001, i och med Kinas ansökan om inträde i World Trade Organisation, som lagarna fullt trädde i kraft och regeringen lovade att kavla upp ärmarna i jakten på piraterna. Sedan dess har 50 domstolar öppnats som enkom arbetar med immateriella rätigheter. Regeringen uppmuntrar trenden, bland annat genom att uppmana den statskontrollerade pressen att lovsjunga processen.

Nu väntas en anstormning av stämningsärenden från både utländska och kinesiska företag. Det är fortfarande väldigt billigt att driva ett ärende till domstol.

Torbjörn Yngwe Bäck är dock försiktigt med att hurra ännu.
– Börjar man på noll och går till ett är det naturligtvis en avsevärd förbättring. Men det måste göras mer, säger han och förklarar att rättsprocesserna tar lång tid och att straffsatserna fortfarande är så låga att de knappt ger plåster på såren för de drabbade företagen.

– Flera svenska företag har fått rätt i domstol, men det är löjliga ersättningar som de får, säger han.

De största vinnarna på den nya trenden är kanske de kinesiska juristerna; icke-kinesiska jurister har nämligen inte rättighet att ansöka om patent eller företräda sin klienter i domstolen. Det har kineserna patent på.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.