Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Påven känner djup klimatoro

Publicerad: 17 juni 2015, 04:47

Påven Franciskus proklamerar nu att det är bråttom att rädda planeten. Men skeptikerna skrockar.


På tordag presenterar påven Franciskus sin encyklika (en rundskrift till katolska kyrkan) om klimatförändringarna. En läckt arbetsversion ger redan vid handen att den heliga stolen ställer sig bakom en brådskande minskning av koldioxidutsläppen.

”Vi vet att teknik baserad på väldigt förorenande fossila bränslen – särskilt kol, men även olja och, till en mindre grad, gas – måste ersättas stegvis och utan ytterligare dröjsmål”, säger utkastet.

Men frågan är om de troende också tycker att kol är av ondo. I katolska, kolberoende Polen tar franciskusordern budet med en nypa salt:

– Påvens ord riktar sig säkert inte till hårt arbetande polska gruvarbetare, säger Stanis?aw Jaromi, chef för ordens ekorörelse.

Munken tolkar nyheterna som en uppmaning till regeringschefer att de ska investera i ny teknologi för kolförbränning.

Även amerikanska republikaner är ljumma till påvens initiativ.

– Håll dig till ditt jobb och vi ska göra vårt, sade James Inhofe, klimatskeptikern som också är ordförande i senatens miljöutskott under ett tal förra veckan.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.