Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Pb2Mn2Mg(AsO4)2(OH)4*6H2O upptäckt i Sverige

Publicerad: 12 maj 2011, 05:32

Ett nytt mineral har upptäckts i Sverige. Fyndet gjordes i material från Långbangruvan i västra Bergslagen.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Forskare vid Uppsala universitet har tillsammans med ryska forskare hittat ett nytt mineral i västra Bergslagen. Fyndet, som godkänts av IMA gjordes i material från Långbangruvan.

Den förenklade kemiska formeln för mineralet är Pb2Mn2Mg(AsO4)2(OH)4•6H2O, en bly-mangan-magnesiumarsenat, meddelar Uppsala universitet. Mineralet kommer att få namnet långbanshyttanit efter namnet på en gruvby i östra Värmlan varifrån materialet härstammar ifrån. Området är sedan tidigare känt för sin unika mineralflora med omkring 300 olika mineral.

Bortsett från extraterrestriskt material är omkring 4.500 jordiska mineral kända. Efter århundraden av systematiska undersökningar är upptäckter av nya mineral mer sällsynta.

– Fyndet visar verkligen hur mycket som återstår för oss att förstå och lära oss om den geologiska delen av jorden, säger Erik Jonsson, adjungerad professor vid Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet och statsgeolog vid Sveriges geologiska undersökning, SGU, i en kommentar.

Det nyfunna mineralet representerar en ny naturlig strukturtyp som inte tidigare varit känd, enligt Uppsala universitet.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.