Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag08.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Peak fosfor: ”Vi kommer att få se matpriserna skjuta i höjden”

Publicerad: 18 Maj 2010, 07:45

Forskarna bedömer att tillgången på fosfor snart har nått sin peak. Utan fosfor, som är en viktig komponent i gödsel, kan matpriserna komma att skjuta i höjden.


Ämnen i artikeln:

Fosfor

Runt år 2030 bedömer forskare att efterfrågan på fosfor kommer att vara större än tillgången.
Enligt Arno Rosemarin, forskare på Stockholm Environment Institute inom vatten och sanitet, kommer fosforbristen leda till höjda matpriser och en mycket ostabil marknad. Exempelvis bedömer man att USA inom 30 år kommer att ha tömt sina ekonomiska fosforreserver.
– USA:s problem är våra problem. Vi kommer att få se matpriserna skjuta i höjden. Och människor i fattiga länder som idag knappt har råd med handelsgödsel kommer att få det ännu svårare.

Arno Rosemarin berättar att det idag inte finns någon global myndighet som har ansvar att bevaka fosforkällorna och dess hantering. Dessutom finns ingen hållbarhetspolicy vare sig inom EU eller FN hur länder ska använda fosfor på ett effektivt sätt. Det tycker Arno Rosemarin är mycket oroande.
– För att inte förlora fosforn från åkrarna måste det inom exempelvis jordbruket finnas riktlinjer för hur gödslingen ska skötas, annars kommer fosforn att fortsätta åka ut med avrinning ut i sjöar och hav.

Ett annat problem som Arno Rosemarin ser med jordbruket är de höga subventionerna som ges till bönderna inom EU.
– Subventioner har avsatts till jordbruket för att bland annat hålla matpriserna nere. Det har bidragit till att vi egentligen inte vet vad maten är värd. När handelsgödseln blir dyrare kommer subventionerna vara tvungna att höjas. Vi kanske inte kommer att se en stor prisökning på maten till en början, men vi är ändå med och betalar för ökningen via skatten.

Men Arno Rosemarin menar att mycket även hänger på de stora företagen.
– McDonalds är ett företag som ofta går i spetsen för nya gröna lösningar. Men än så länge har de inte tagit fram någon policy för gödselanvändningen. Det är synd.

Enligt Arno Rosemarin borde även företag som Coca-cola och Pepsicola vara med och agera i fosforfrågan.
– Hälften av kolaläskedryckerna består av fosforsyra. En fosforbrist kommer få dessa företag att byta råvaran eller gå omkull. Samma sak gäller för de företag som tillverkar tvätt- och diskmedel som innehåller fosfat.

Vad kan man göra som enskild person för att inte bidra till utarmningen av fosforn?
– Minska eller sluta att äta nötkött. Till det foder som ges till nötkreatur används mängder av handelsgödsel. Bäst är att äta vegetariskt, men fisk och kyckling går också bra då det till dessa djur inte ges foder som kräver stora mängder av handelsgödsel.

Arno Rosemarin
anser även att vi ska börja kompostera våra matrester, både i våra privata hem, på företag och institutioner.
– Sveriges miljöchefer borde stegvis förändra avfallssystemen på sina företag och införa kompostering för organiska matrester. Vi måste börja omvärdera synen på matrester samt urin och fekalier, detta är inte avfall utan resurser.

Cathrine Beijer

Ämnen i artikeln:

Fosfor

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.