lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Pengar inte problemet i USA:s klimatdebatt

Publicerad: 20 april 2011, 08:33

Miljögrupper spenderade nästan lika mycket som sina motståndare på att lobba för en så kallad ”cap and trade”-lagstiftning – men förlorade ändå den politiska kampen.

Ämnen i artikeln:

Usa

Miljögrupper och deras anhängare spenderar mer pengar på klimat- och energikampanjer än vad de skeptiska högergrupperna och deras finansiärer gör, enligt en ny rapport av den amerikanska samhällsvetaren Matthew Nisbet, som ifrågasätter ett av de vanligaste argumenten till USA:s brist på politiskt engagemang i klimatfrågan.

Enligt rapporten samlade konservativa tankesmedjor, intresseorganisationer och branschorganisationer in 907 miljoner dollar under 2009, och spenderade under samma år 259 miljoner dollar på klimat- och energikampanjer.

Samtidigt samlade nationella miljögrupper in 1,7 miljarder dollar, varav 349 miljoner dollar gick till klimat- och energikampanjer.

– Tack vare en ultrarik givarbas och viktiga allianser med företag och andra organisationer verkar miljörörelsen ha minskat det finansiella avståndet till sina motståndare, säger Matthew Nisbet, som är docent i kommunikation vid American University i Washington.

Detta visade sig inte minst i samband med 2009 års lobbying för och emot den så kallade ”cap and trade”-lagstiftningen, som syftade till att införa ett utsläppstak och handel med utsläppsrätter under detta. Motståndarna till lagstiftningen, som inkluderade bland annat Exxon Mobil och Koch Industries, spenderade under året totalt 272 miljoner dollar på politisk lobbying. Det nätverk av miljöorganisationer som var för den nya lagen spenderade 229 miljoner dollar under samma period. Lagstiftningen röstades ner i senaten 2010.

Skatteregler begränsade de icke-vinstdrivna organisationernas direkta försök att påverka beslutet, men miljögrupperna kunde uppbåda ytterligare ekonomiskt stöd från ett antal kommersiella företag, som inte omfattas av samma regler. Sex av världens 15 största börsnoterade företag stödde förslaget, däribland GE, JP Morgan Chase, Shell och Walmart.

Nisbet anser att rapportens slutsatser är betydande, eftersom många inom miljörörelsen skyllde cap and trade-misslyckandet på att den konservativa rörelsen hade fördelar i form av ekonomiska resurser.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev