Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Pengar till klimatforskning missar målet

Publicerad: 6 mars 2012, 12:19

Pengar till klimatforskning används för att stärka näringslivets konkurrenskraft, rapporterar Riksrevisionen.


Ämnen i artikeln:

Riksrevisionen

Svensk klimatforskning fick två miljarder kronor under 2010 – sju procent av statens forskningsmedel. Ändå är det oklart om den faktiskt stöder klimatmålen och minskar utsläppen, visar en granskning från Riksrevisionen.

En orsak till osäkerheten är att forskningen riktas in mot andra mål som till exempel näringslivets konkurrenskraft, menar Riksrevisionen.

– Klimatforskningen är
central för att på sikt nå klimatmålen och det är därför viktigt att ta till vara forskningens resultat. Men då bör regeringen konkretisera vad klimatforskningen förväntas bidra med, säger riksrevisor Claes Norgren i ett pressmeddelande.

Sverige har flest patentansökningar
på klimatområdet bland de nordiska länderna. Detta indikerar att den vetenskapliga produktionen från klimatforskningen är hög. En hög citeringsgrad tyder dessutom på att forskningen är relevant och håller hög kvalitet, skriver rapportförfattarna.

Samtidigt tyder andra indikationer på att Sverige inte är bra på att kommersialisera forskningsresultaten. Vi publicerar fler vetenskapliga artiklar och har fler patentansökningar inom klimatområdet men den gröna teknikens försäljningsvärde ligger efter både Danmark och Finland.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Riksrevisionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.