söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Pennor är mer än bara bläck i ett rör

Publicerad: 16 mars 2009, 09:50

Vi visste redan att Novell var ett av världens ledande företag på nätverk och operativsystem, men visste du att de även var drivande på exklusiva pennor?


Alla företag delar ut profilmaterial som det så fint heter, men för det mesta är det lågkvalitativa platsgrejor som faller sönder efter ett tag. Så icke Novell. Under mina årslånga studier av Novells operativsystemprodukter har jag emottagit en och annan penna och de har blivit allt mer avancerade. Här följer en odyssé i reklampennornas märkliga värld. Här handlar det inte bara om att kunna skriva. Nu ska pennorna packas fulla med tekniska effekter.

Bombpenna

Med sina högglanspolerade, eleganta linjer påminner den här pennan lite om 40-tal, lite vapenindustri, perfektion, lite Herr Müller och lite zeppelinare. Den är tung och förnicklad och O-ringarna luktar ”high-tech” och ger utmärkt grepp. Den verkar passa bra i loppet på ett vapen. Med den här pennan i bröstfickan, eller när du skriver under miljonkontrakt, andas du status. Det närmaste en modern människa kommer gamla tiders reservoarpenna.

Det gäller åtminstone ända till strålkastarljuset falnat och du ska börja använda pennan i ditt dagliga liv. Då finner du att den är på tok för tung för att skriva med och för knubbig att kunna hållas bekvämt under en längre tid. Den blanka hatten som sätts på bakpå pennan ramlar av tid efter annan eftersom dess grepp om det högglanspolerade, blanka bakstycket är allt för dåligt. Dunkar man på hatten hårdare gör den bara fula märken i bakstycket. Vid krafter över 100 newton riskerar hattens kant dessutom att spricka.

Knotterpenna

Ta den ur sitt metalliclackade etui och du känner att du håller i kvalitet och elegans. Med formen av en Delta-raket pekar den här pennan framåt och uppåt. De röda neoprenknopparna gör skrivgreppet bergsäkert. Bara det faktum att den innehåller skrivmöjligheter med orange lysfärg, blått bläck, 0,5 mm blyerts och svart bläck gör den till skribentens dröm. Du behöver inte ens vara absolut bergsäker på din sak när du skriver eftersom pennan dessutom erbjuder radermöjligheter i form av ett vitt suddgummi. Det vita suddgummit ger ett intryck av renhet och kyskhet. Denna penna torde uppfylla alla skribentens önskemål.

Under våra extensiva skrivförsök föll knotterpennan ändå ur på grund av sin allt för höga vikt. Avancerad teknik väger massor, men en penna måste kunna hänga med i svängarna. Handen kan bara forma avancerade skrivtecken om den får accelerera fritt och en penna av den här kalibern hindrar för mycket. Söker du emellertid ett omfattande lager färger och ett sätt att göra intryck, mer än en skrivresurs, torde denna penna bli ditt förstahandsval.

Laser- och LED-penna

Bara etuiet andas högteknologi. Pennan är så potent att den måste förvaras i skyddsask. Laservarningsskylten är mer än ett EU-krav, den blir till en statussymbol på den metalliclackade, med neoprengummi fyllda förvaringsboxen. Nicht in den strahl blicken mit dem remaining eye!

Laserpekaren är idag vardagsmat. De små halvledarlasrarna har gjort superskarpa, irriterande punkter på väggen till var mans egendom. Novell har gått längre. Betydligt längre. Man har kombinerat den vanliga, tråkiga lasern med en vit lysdiod, så att den presumtive fördragshållaren kan hitta sin Perrier-flaska i mörkret i direktionsrummet, när han tar en paus mellan powerpointbilderna.

Inte nog med de högteknologiska effekterna, Novell har förstått att den moderna människan inte skriver på papper allenast. Utöver svart bläck kan man ur pennans inre frammana en spets som kan användas för att skriva på beröringskänsliga bildskärmar på till exempel handhållna datorer. Detta kan bland annat vara behändigt om man tappat bort den spets som från början tillhörde sagda dator.

Men försök inte skriva med den på papper. Batterier (tre knappceller) och elektronikenheter ligger alla i bakänden och det minsta du slappnar av i handgreppet tippar den över baklänges. Hur någon har kunnat konstruera en penna som är så baktung att den är omöjlig att hantera övergår testpanelens förstånd. Det mattblestrade greppet är förvisso skönt konturerat men vid skrivrörelser far pennans bakdel omkring så mycket att några längre arbetspass näppeligen kan komma i fråga.

Lasern är inte av högsta kvalitet. Interna reflektioner i konstruktionen gör att två röda fläckar av interfererande laserljus uppstår 2 grader vid sidan av huvudstrålen. Dock räcker huvudstrålen mer än 20 meter i ett dunkelt rum, mer än nödvändigt för de flesta konferensrum och stridsledningscentraler. Det vita ljuset är också tänt för jämförelsens skull och kommer som vanligt från en blå lysdiod som försetts med gult fosfor. Detta ger en blå ring kring strålens vita mittdel.

Nyhet från 2009: projektorpenna

När alla andra stoltserar med sina gammalmodiga laserpekare, tar du nästa kvantsprång framåt inom skrivkonsten och projicerar bilder på väggar och tak med ditt högteknologiska monster. Vid en mässa detta år presenterade Novell sin senaste stolthet: projektorpennan. Grön av avund är det minsta man blir när en kollega visar fram denna raritet. Det handlar inte längre om att bara skriva, det handlar om att visa sin personliga egenart, att objektifiera sin strävan efter att nå längre inom skrivkonsten.

Den svarta, blanka kroppen verkar klassisk i sin framtoning och har korrekt diameter för att ligga rätt i skrivgreppet, men elegansen falnar när man skrivit i tjugo sekunder eftersom handen ideligen gnider mot pennans bakre del och vrider in spetsen, som är vridmanövrerad. Pennan går således att skriva med under kortare perioder, men plötsligt är spetsen bara försvunnen. Var och en kan ju själv tänka sig hur detta inverkar psykoligiskt på dagens frustrerade skribenter som så snöpligt ser sina författardrömmar slås i spillror av trilskande maskinvara. Inte nog med att datorn raderar alla filer utan att du gjort det minsta, nu ska vanliga handhållna pennor sluta fungera också.

Projektorfunktionen visar en elegant logotyp med skärpedjup på mellan 20 och 40 centimeter. Ljusstyrkan torde dessutom vara tillräcklig för enklare sökarbete i mörka lokaler. Frontlinsen är av plast och skulle kunna repas vid oförsiktig hantering och bör vid praktiskt arbete förses med skydd. I skrivande stund finns dock inget skylightfilter att tillgå.

Röd standardpenna

Den här pennan är tråkig, menlös, plastig och väger inte mycket alls. Den ger varken intryck av rikedom eller välstånd och pekar inte på att innehavaren skulle ha några högteknologiska ambitioner. Vanlig simpel halvtransparent akrylplast torde inte skicka någon uppåt i karriärstegen och det lila bläcket verkar simpelt, ja nästan primitivt vid första intrycket.

Nej, denna simpla, vardagliga konstruktion har egentligen bara en fördel: den fungerar alldeles utmärkt att skriva med. Den ligger väl i testpanelens händer och massan är så låg att handen utan vidare kan accelerera den i valfria skrivrörelser under långa arbetspass. Spetsen av metall gör pennan lagom framtung så att man inte behöver vakta på kraften i skrivgreppet hela tiden.

I all sin mediokricitet en utmärkt skivanordning. Attans!

Sammanställning av egenskaper

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

And the winner is:

Röd standardpenna. Trots avsaknad av alla effekter är denna penna bäst för sitt avsedda ändamål, handskrift. Det säger sig själv att den är fullkomligt värdelös när det gäller laserpekning, belysning eller projektion och eftersträvar du dessa effekter för att till exempel imponera på arbetskamrater eller kunder ska du välja någon av de effektbaserade pennorna. Bombpennan har en svagt erotisk framtoning och kan mycket väl komma till nytta i andra samanhang.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev