Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Pensionerad miljösatellit blir rymdfara

Publicerad: 11 maj 2012, 07:11

Efter att ha tjänat miljöforskarna har satelliten nu förvandlats till en oförutsägbar rymdbuse.


I tio år har världens största satellit för miljöövervakning kretsat kring jorden och bistått forskarna med allt från data om algblomning, oljebekämpning, luftkvalitet och havsmiljö. Men nu har den europeiska myndigheten ESA förlorat kontakten med satelliten, som heter Envisat. Satelliten är stor som ett tvåvåningshus och har fungerat dubbelt så länge som förväntat, skriver Vetenskapsradion.

Fem nya satelliter ska ersätta den gamla, men eftersom EU:s nya långtidsbudget inte är klar finns ännu inga pengar avsatta för dessa nya satelliter. Just nu befinner sig satelliten Envisat i en vältrafikerad omloppsbana vilket innebär risk för krock med andra satelliter.
‒ Har man inte kontroll över en så stor satellit så tumlar den omkring och kan skada andra. Den har blivit en fara istället för en tillgång, säger Göran Boberg på Rymdstyrelsen till Vetenskapsradion.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.