Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Pensionsjätte kryper till korset

Publicerad: 24 juni 2015, 04:10

”Självklart kunde vi gjort det här tidigare”, säger vd:n till Miljöaktuellt.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbrevet Miljöaktuellt Idag den 23 juni.

KPA Pension, som förvaltar över 100 miljarder kronor, inrättar en konsulttjänst med rådgivning till kommuner och landsting att placera hållbart.

Med tanke på att hållbarhet inte är något nytt ställde Miljöaktuellt frågan till pensionsförvaltarens vd, Erik Thedéen:

Varför har ni inte haft den här servicefunktionen tidigare?
– Det kan man alltid fråga sig. Självklart kunde vi gjort det här tidigare, men det är nu som efterfrågan är stor bland alla kapitalplacerare, förklarar Erik Thedéen.

Sveriges kommuner och landsting förvaltar ett pensionskapital på 60-80 miljarder kronor, men många har inga verktyg för hur pengarna kan investeras hållbart – det saknas en hållbar placeringspolicy.

KPA pension samarbetar nu med GES (Global Engagement Services), som är expert på hållbarhet och leverantör av screeningtjänster, för att tillsammans vägleda den offentliga sektorn med goda råd för att så långt det är möjligt undvika att pengarna hamnar i korrumperade bolag eller företag inom vapenindustrin eller som på olika sätt bryter mot mänskliga rättigheter genom exempelvis barnarbete.

– Vi har lång erfarenhet av att placera etiskt och var först av Europas finansbolag att miljöcertifieras enligt ISO 14001, framhåller Erik Thedéen på KPA Pension, som ägs av Folksam och Sveriges Kommuner och Landsting.

Ola Söderlund

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.