Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Per Bolund är hållbarhetsmäktigast 2018

Publicerad: 13 mars 2018, 16:07

1. Per Bolund (MP), konsument- och finansmarknadsminister, regeringen (6)

Foto: Ulf Berglund

1. Per Bolund (MP), konsument- och finansmarknadsminister, regeringen (6)


Som finansmarknadsminister och konsumentminister har Per Bolund regerings­ansvaret för två av samhällets viktigaste hållbarhetsfrågor. På sin att göra-lista kan Per Bolund bland annat bocka av och ­stoltsera med en ­strategi för hållbar ­konsumtion och skärpta ­hållbarhetskrav på pensionsförvaltarna. I rockärmen har han dessutom en rad förslag på åtgärder som gör att gröna obligationer kan skapa miljönytta.

För att skapa bra affärer och finansiell stabilitet i framtiden måste finansmarknaden väga in klimat- och hållbarhetsfrågor i betydligt större utsträckning än vad som tidigare har gjorts. Det menar finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) som toppar årets lista över Sveriges hållbarhetsmäktigaste.
– Finansmarknaden har ett otroligt stort ansvar. Framtiden avgörs av de investeringar vi gör i dag, om finansbranschen bygger hållbara lösningar så kommer vi också att få en hållbar värld. Vi politiker är ansvariga för att sätta upp regler för finansmarknaden så att man investerar i linje med den hållbara framtid vi vill se, säger Per Bolund.

Han menar att finansmarknaden visar en stark vilja att satsa mer på hållbarhet och just nu letar man metoder att göra det på.
– Här handlar det ju om att skapa transparens och öppenhet så att man blir bättre på att redovisa hur man arbetar med hållbarhetsfrågor. Där har regeringen tagit ett viktigt steg som innebär att alla som levererar fondlösningar i Sverige måste rapportera hur man arbetar med hållbarhet. Det ger oss som investerare större möjligheter att granska hur det faktiskt ligger till.

Ett område där finansmarknaden måste bli bättre är riskhantering, framför allt inom klimatområdet.
– Det är kanske det främsta fokus­området för finansbranschen just nu och där har ju både Bloomberg-gruppen, Task force on climate-related financial disclosures och EU-kommissionens högnivågrupp för hållbara finanser pekat på vikten av att anpassa sin förvaltning för att ligga i linje med hållbarhetsmålen, och framförallt Paris-målet, säger Per Bolund.

Nyligen mottog han utredningen om gröna obligationer som är en del av regeringens mål för att nå en grön finansmarknad.
– Det här med gröna obligationer är en succéhistoria som faktiskt föddes i Sverige och som sedan gjort en global segerturné. Den här utredningen har varit viktig för att Sverige ska fortsätta vara ledande i utvecklingen av gröna obligationer och få marknaden att växa. Vi har också sett hur det här initiativet lett till avknoppningar som Center for Sustainable Finance, som öppnats av Handelshögskolan i sam­arbete med SEI, och som bland annat ska fokusera på gröna obligationer, säger Per ­Bolund som också berättar att regeringen har ett förslag om att emittera en statlig grön obligation.

Utöver rollen som finansmarknads­minister är Per Bolund ­konsumentminister. Även inom det området är hållbarhet en av de absolut viktigaste framtidsfrågorna, menar han.
– Svenska konsumenter har en väldigt stark vilja att sträva mot hållbarhet, man vill vara en del av lösningen på klimat- och miljöutmaningarna men man behöver få verktyg och det är dem som jag och mina kolleger i regeringen vill sätta på plats. Genom att lyfta frågan om hållbar konsumtion har vi i år lyckats skapa en intressant och viktig debatt som rör konsumtions­frågor, inte minst frågan om hur mycket man som individ kan flyga har engagerat många människor.

En uppgift för politikerna är annars att se till att konsumenterna får bättre möjlighet att agera hållbart, menar Per Bolund.
– Det har vi gjort genom att bland annat sänka momsen från 25 till 12 procent för reparationstjänster. Vi har också infört det här repavdraget som gör att man får dra av halva arbetskostnaden när man reparerar vitvaror i hemmet. Den typen av ekonomiska incitamenten gör att viljan att agera hållbart ökar väldigt mycket. De här initiativen har blivit väldigt uppmärksammade både i Sverige och internationellt. World Economic Forum gjorde en webbfilm om repavdraget som setts av 10 miljoner ­tittare.

Är du själv en hållbar konsument?
– Jag försöker leva med gröna förtecken inom alla områden av mitt liv, och jag reparerar faktiskt ganska mycket. Eftersom jag cyklar varje dag till och från arbetet blir min cykel sliten och då reparerar jag den. Men jag brukar även sy om och reparera mina kläder i stället för att köpa nytt. Jag håller mig moderiktig utan att bidra till ett stort koldioxidfotavtryck.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.