fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Per Bolund: Därför behöver vi en klimatlag

Publicerad: 2 juli 2013, 14:23

Miljöpartiets har föreslagit att Sverige instiftar en klimatlag liknande den som finns i Storbritannien. I Almedalen förklarar miljöpartiets Per Bolund hur man resonerar.

Ämnen i artikeln:

Per Bolund

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Miljöpartiet har förespråkat en klimatlagstiftning, liknande den man genomfört i Storbritannien.

Ber Bolund, varför skulle vi behöva en sådan lag i Sverige?
– Ja, vi har en lustig situation i att vi enats väldigt brett om att vi behöver en lag kring budgeten och budgetregler där vi har ett överskottsmål och där vi har ett budgettak och vi har oberoende instanser som granskar att man gör rätt. Sen har vi föreslagit att man ska göra samma sak på klimatområdet. Men då är det inte alla lika bred uppslutning i politiken kan vi ju se.

Enligt Per Bolund är det fungerar det föreslagna klimatreglerna. Man har ett långsiktigt mål och man har temporära tak för hur mycket man får släppa ut varje år och så leder delmålen så småningom fram till ett slutmål. Man har också här oberoende granskare som hela tiden kontrollerar att politiken levererar de mål man har satt upp.
– Det här har fungerat väldigt bra i England och nu hörde jag faktiskt precis att regeringen fick kritik där för att man inte har varit tillräckligt ambitiös och därmed inte uppfyller lagen, säger Per Bolund.

Enligt Per Bolund är det tydligt att ett sånt här system skulle behövas i Sverige också.
– Det är ett sånt system vi skulle behöva ha i Sverige också. Vi kan inte ha ett system där vi i vårt klimatarbete är beroende av regeringens välvilja. Det måste faktiskt vara så att vi kan enas om gemensamma riktlilnjer som alla ska följa.

Den politiska uppslutningen kring förslaget har hittills varit ganska svag, men nu menar Per Bolund att både Socialdemokraterna och Centerpartiet börjat fundera i samma banor.
– Vi hoppas så klart att det ska gå att få en ganska stor majoritet för ett sånt här förslag, säger han. Det borde vara ganska lätt att kunna enas om att ett hållbart klimat är lika viktigt som en hållbar ekonomi. Och har vi lyckats göra det på ett område så borde det vara väldigt rimligt att man överför det tänkandet till ett annat politikområdet.

Hur skulle en sån här lag påverka näringslivet?
– I Storbritannien är näringslivet väldigt positiva och ställer sig helt och hållet bakom lagen. Deras argument där är att lagen skapar en långsiktighet som gör att företagen vet vad som gäller. Vilken riktning man ska gå i och hur stora steg man måste ta. Det är förstås en stor trygghet för näringslivet när förutsättningarna inte hela tiden ändras. Det är precis det som näringslivet här i Sverige också efterfrågar – långsiktighet och tydlighet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev