Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Per Bolund: Miljömärkning bidrar till hållbar konsumtion

Publicerad: 8 december 2017, 09:15

Miljömärkning är ett viktigt verktyg i strategin för en hållbar konsumtion. Det menade konsument och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) som under gårdagen talade på ett seminarium om miljömärkning på Rosenbad. Aktuell Hållbarhet passade på att ställa några frågor till ministern efter seminariet.


Varför är det så bra med miljömärkningar?
– Miljömärkning är ett viktigt verktyg för att vi ska få en mer hållbar konsumtion. Konsumenter befinner sig ofta i en pressad situation när de ska fatta köpbeslut och det är otroligt mycket information som kan vara svår att ta in. En relevant miljömärkning som ställer kraven åt konsumenten kan vara till otroligt stor hjälp.
Det finns väldigt många miljömärkningar. Kan det vara förvirrande?
– Visst kan det vara svårt att som konsument förstå exakt vad alla miljömärkningar betyder. Ibland kan det kännas som ett överflöd och ibland är det en utmaning att väga olika märkningar mot varandra. Här behöver vi vägledning. Som tur är har nu Konsumentverket sin ”märkningsguide” där man kan gå in och få mer information om vad de olika märkningarna betyder.

Konsumtionen ökar kraftigt i Sverige. Kan miljömärkningen bli ett slags alibi för människor att konsumera mer? Borde vi inte uppmuntra människor att istället konsumera mindre?
– Jag tycker inte att det finns någon egentlig motsatsställning här. Om vi inte konsumerar så dör vi. Vi behöver ha en konsumtion, också i framtiden. Och då är det förstås bra om den konsumtionen är hållbar och att vi köper miljömärkta produkter. Sen är det förstås så att vi måste få instrument för att minska den totala konsumtionen till en hållbar nivå. Här har regeringen tillsatt flera ekonomiska styrmedel, till exempel för att uppmuntra reparationer, återanvändning och återvinning. Vi måste använda våra prylar längre och laga dem istället för slänga och köpa nytt.

Vad tycker du personligen om köpfester som black friday och andra nya initiativ som handeln driver fram?
– Det är en stor utmaning. Utsläppen från vår konsumtion har ökat sedan 1990-talet, vilket går tvärt emot den utvecklingen vi haft med de svenska inhemska utsläppen. Vi konsumerar i Sverige i dag som om vi hade fyra jordklot. Det här måste vi jobba mycket med framöver för att styra konsumtionen i en hållbar riktning.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.