Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Per Bolund: Så ska Finansinspektionen bidra till en hållbar finanssektor

Publicerad: 8 november 2017, 13:05

Finansinspektionen släpper i veckan en rapport där myndigheten berättar hur den ska bidra till att finanssektorn ställer om i hållbar riktning. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att det är bra att Finansinspektionen tar hållbarhetsfrågorna på allvar.


Finansinspektionen har utrett hur myndigheten ska kunna föra in hållbarhetskrav i tillsynen av finanssektorn. Syftet är att genom myndighetskrav driva på finanssektorn så att hållbarhet och klimatrelaterade risker blir en naturlig del av de finansiella företagens affärsmodeller och riskhantering.
– Historiskt har Finansinspektionens tillsyn syftat till att säkerställa att finansaktörernas ekonomiska risker är hanterbara och att de har tillräcklig kapitaltäckning för att klara av störningar. Ett naturligt nästa steg är att kontrollera att också hållbarhetsriskerna hanteras på ett bra sätt, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP), som tagit emot Finansinspektionens rapport i dag, till Aktuell Hållbarhet.

Enligt Finansinspektionen är det tre områden som finanssektorn måste arbeta vidare med, transparens och rapportering av klimat- och hållbarhetsaspekter, scenarioanalyser som klimatsäkrar fondportföljer över tid samt ökad konsumentsäkerhet där branschen tydligt redovisar hur den lever upp till sina hållbarhetsåtaganden. Arbetet kommer enligt Finansinspektionen att ske i dialog med finansbranschen och genom nya verktyg som ska tas fram genom internationella samarbeten.
– Hållbarhetsriskerna kommer att vara snabbt växande framöver och därför är det viktigt att finanssektorn står förberedd. De här riskerna måste in i det finansiella ramverket. Det har funnits så många exempel på företag som inte har kunnat uppskatta sin klimatrisk och därmed gjort tveksamma affärer som i slutändan har lett till så kallade strandade tillgångar, säger Per Bolund.

Den 31 januari 2018 kommer Finansinspektionens Marie Thorsbrink, senior finansinspektör, att berätta hur hållbarhet ska bli en del av Finansinspektionens tillsyn och reglering på konferensen Hållbara Finanser i Stockholm.

Läs Finansinspektionens promemoria

Läs mer om konferensen Hållbara Finans

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.