Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Per Bolund: Sverige följer inte Irlands exempel

Publicerad: 31 januari 2017, 12:18

Irland blir det första landet i världen som inför en lag som förhindrar att allmänna medel investeras i gas, olja och kol. Men enligt Sveriges finansmarknadsminister Per Bolund (MP) så är en liknande lag inte något alternativ för Sverige.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Irland blir det första landet i världen som inför en lag som innebär att inga skattemedel får investeras i kol, olja och gas. Lagen som röstades igenom med 90 röster mot 53 i det irländska parlamentet ska granskas av den finansiella kommittén innan den införs om några månader. När lagen träder i kraft kommer Irlands Strategiska Investeringsfond, med ett kapital på 75 miljarder kronor, att tvingas sälja alla sina investeringar i fossila industrier under de närmaste fem åren.

På Aktuell Hållbarhets konferens Hållbara Finanser som gick av stapeln nu under morgonen svarade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) hur han såg på Irlands beslut och om Sverige borde införa en liknande lag.

– Vi kommer inte att fatta samma beslut som Irland. Vi har en annan grund för hur våra statliga pengar och våra pensionsfonder förvaltas. Samtidigt tror vi från Miljöpartiets sida att hantering av klimatrisker är en förutsättning för en god avkastning.

Per Bolund menade att det fortfarande finns en felaktig uppfattning om att god avkastning och hållbarhet står i motsats till varandra.

– Det här är ett mycket farligt missförstånd. Jag tror att det är precis tvärt om, idag är det tydligt att det är de hållbara portföljerna som presterar bäst avkastning.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.