Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Per Bolund utreder hållbar fondförvaltning

Publicerad: 19 december 2014, 11:17

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har gett en särskild utredare i uppdrag att föreslå hur fondförvaltarnas hållbarhetsinformation kan bli bättre och lättare att jämföra.

Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltPer BolundPeter Norman

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 19 december.

I oktober i år tillsatte regeringen en utredning för att se över dagens regelverk för fonder, både på grund av kommande EU-regler och för att försöka stärka svenska fonders konkurrenskraft.

Nu får utredaren ett tilläggsuppdrag – att föreslå hur informationen och jämförbarheten kring av fondförvaltarnas hållbarhetsarbete kan bli bättre. Här ingår miljö, klimat, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och korruptionsbekämpning.

– Det är positivt att det redan är många fondförvaltare som arbetar utifrån hållbarhetsaspekter. Därför är det viktigt att utreda hur det kan bli tydligt och enkelt för oss som konsumenter att jämföra olika fonder med varandra ur ett hållbarhetsperspektiv, säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) i ett pressmeddelande.

I början av september meddelade Fjärde AP-fonden att man ska börja rapportera koldioxidutsläpp från aktieportföljen med premiär i årsredovisningen för 2014. Då berättade Per Bolund (MP) för Miljöaktuellt att han skulle titta närmare på att införa ett krav på AP-fonderna att utsläppsrapportera.

Tidigare finansmarknadsministern Peter Norman (M) har istället uppmanat AP-fonderna att börja rapportera sina utsläpp frivilligt. Men Mats Andersson, vd på Fjärde AP-fonden, har efterfrågat krav från regeringshåll. I det nya tilläggsdirektivet, som omfattar alla fonder, ingår ett uppdrag som ligger nära ett sådant krav – det står att utredaren ska ”överväga om det finns behov av att varje år redovisa resultatet av fondförvaltarens eventuella arbete med hållbarhetsaspekterna och i så fall i vilken form”.

Utredaren ska även föreslå tillägg i informationskraven för värdepappersfonder och alternativa investeringsfonder och se över om hållbarhetsupplysningar behöver anpassas till olika målgrupper. Tredjepartsgranskning och tillsyn från myndigheternas sida ska också ses över.

Regeringen konstaterar att fondförvaltarnas hållbarhetsarbete skiljer sig åt och att det därför behövs en analys av hur information och jämförbarhet kan bli bättre. Direktivet nämner tre sätt att påverka: att välja bort de sämsta investeringarna, att välja ut de branschbästa alternativen eller att aktivt försöka påverka de företag som man investerar i.

Enligt Per Bolunds pressekreterare kommer den särskilda utredaren att utses efter årsskiftet. Uppdraget ska redovisas senast den 31 december 2015.

Läs tilläggsdirektivet här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev