Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Per Gahrton: Så har Miljöpartiet blivit grönare med åren

Publicerad: 2 juli 2013, 13:33

Miljöaktuellt ställer tre korta frågor till mannen som var med om att grunda partiet för drygt 30 år sedan.


Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Är Miljöpartiet ett grönare parti idag jämfört med 1980?

Svår fråga. Men jag skulle säga att partiet är mera realistiskt i positiv bemärkelse, mera inriktad på att genomföra politik. Man har insett att lokalsamhället inte är den enda lösningen som sitter inne med alla svar, utan tar hänsyn till urbaniseringen och vad den medfört. Man har ägnat mycket tid åt att göra städerna grönare.

Sedan finns ett större intresse för industrin och tekniska lösningar. Jag vet inte om det gör partiet grönare eller inte, jag tycker det, någon annan kanske tycker annorlunda.

Vilken är partiets största miljöpolitiska framgång under dessa 30 år?

Som symbolfråga betraktat tror jag att det är trängselskatterna. Motståndet var stort. Men folket sa till slut ja och satte värde på det som eliten påstod var flummigt. Det blev en realitet. Annars skulle jag säga kampen mot försurningen och hur vi räddade skogarna och vattnet.

Flera toppkommuner i Miljöaktuellts kommunranking har blågrönt samarbete – vad tycker du om att jobba ihop med allianspartierna?

Sådana samarbeten kan vara mycket bra. Vi har lätt att samarbeta med allianspartierna. Det är väldigt mycket Miljöpartiet att sätta saken före taktiken.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.