Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Percy Barnevik: Därför är miljöfrågan viktig för din karriär

Publicerad: 10 januari 2012, 07:01

I en självbiografi som släpptes förra året ger den legendariske företagsledaren 105 råd om ledarskap. Ett av dessa handlar om miljön och vad du som företagsledare bör passa dig för.


En av svenskt näringslivs mest framgångsrika personligheter, Percy Barnevik, kom under förra året ut med sin självbiografiska bok, Jag vill förändra världen (Albert Bonniers Förlag). I slutet av boken ger han 105 råd om ledarskap. Ett av dessa har med miljön att göra.

Under rubriken Miljöansvar – också en ledarskapsfråga, skriver Barnevik:
”Hur du lever upp till miljöansvaret är idag en av de viktigaste faktorerna för ditt anseende hos kunder och anställda.
En varning: ge dig inte ut för att vara miljövänligare än du verkligen kan stå för, s.k. »white wash« eller skönmålning. Det är ännu värre än att vara miljöovänlig.”

Barnevik nämner i samma veva ett exempel från hur det var tidigare, när miljöfrågan inte var lika prioriterad som idag.

”För trettio år sedan uppfattades skärpta miljökrav till stor del som negativa för industrin. Jag minns när stålverket i Sandviken anklagades för utsläpp som lagt sig på botten i Storsjön. Då framförde produktionschefen hypotesen att föroreningen kom från bottenmålningen på några stackars träekor som låg vid stranden. Mycket har hänt sedan dess.”

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.