lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Period av fritt fall kan vara över

Publicerad: 19 maj 2009, 05:27

Varslen blir omfattande även nästa år och teknikexporten rasar med 100 miljarder. Trots det ser Teknikföretagen ljuspunkter.


Fordonsindustri och maskinföretag leder ett fall i produktion och sysselsättning som är större än någonsin uppmätt i modern tid. Så beskriver Teknikföretagens chefekonom Anders Rune situationen för svenska bolag i tekniksektorn i en rapport.

En stabilisering av produktionsvolymerna på låg nivå är att vänta, enligt Rune. Sysselsättningen fortsätter däremot att falla i en ökande takt. För tillfället finns en stock om 50.000 varsel och nedgången i antal anställda kan därför bli omfattande nästa år.

Produktionsnedgången beräknas i år till storleksordningen 25 procent. Nedgången i antalet anställda väntas bli 12 procent och teknikexporten väntas minska med 100 miljarder kronor.

Finnes då några ljusglimtar enligt Teknikföretagen? Jo, perioden av fritt fall spås vara över. Bland orsakerna till det nämns att företagen i många fall undvikit ofrivillig lageruppbyggnad och utnyttjat flexibilitet i forma av till exempel inhyrd personal, tillfälligt anställda och arbetstidsbanker.

”Detta tillsammans med de ljuspunkter som finns i att situationen på finansmarknaden ser ut att ha lugnat ned sig samt med de stora finans- och penningpolitiska stimulanserna som satts in, gör att det förefaller högst rimligt att räkna med att perioden av fritt fall nu är över.”, skriver Anders Rune i rapporten.

Någon snabb återhämtning är trots det inte att räkna med. Efterfrågan i Europa, främst i delar av Östeuropa, fortsätter att tynga. Nedgången i industrins investeringar ligger dessutom till stor del framför oss. En snabbare återhämtning kan komma från ict-sektorn och efterfrågan på personbilar i USA, menar Anders Rune.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev