Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Perovskit ger fart till nanoforskning

Publicerad: 18 Mars 2009, 09:27

Framtidens nanoteknik och energisystem får en välkommen spark i baken. Vid Chalmers har forskare kommit fram till banbrytande resultat med materialet perovskit.


Annika Eriksson, som nyligen disputerade på Chalmers, har i sin avhandling studerat nya spännande funktioner av det mångsidiga materialet perovskit. Materialet kallas populärt för oorganisk kameleont eftersom det är väldigt flexibelt och kan anta olika former beroende på sin omgivning.

Studierna visar att perovskit kan användas inom tre speciella områden: bränsleceller, gasseparation inför lagring av koldioxid och nanokomponenter i elektroniska produkter. Det innebär att materialet kan komma att bli en avgörande pjäs i spelet om framtidens energisystem och för utvecklingen av nanoelektronik.

– Jag har bland annat undersökt en grupp av perovskiter som har bra ledningsförmåga för både syrejoner och elektroner. Dessa egenskaper är åtråvärda som katodmaterial i bränsleceller, kommenterar Annika Eriksson.

Förhoppningen är att perovskiter kan ge längre livslängd och bättre ledningsförmåga för joner och elektroner i bränsleceller. Dagens bränsleceller har en arbetstemperatur på 800 till 1000 grader, vilket begränsar dess användning.

– En målsättning är att kunna sänka arbetstemperaturen till mer hanterbara temperaturer på 300 till 600 grader, framhåller biträdande professor Sten Eriksson, som har varit handledare för avhandlingen.

– Vi har även förhoppningar om att nya perovskiter kan ge längre livslängd och bättre ledningsförmåga för joner och elektroner i bränsleceller.

Materialet kan även användas i membran för separation av syre från andra gaser, då det leder syre effektivt. Vid Chalmers framhåller man därför att ett intressant användningsområde kan vara koldioxidlagring i berggrunden. Innan man pumpar ner koldioxid i bergsummen kan gasblandningar renas från andra gaser, till exempel syre. Det kan bli en viktig teknik för att bromsa klimatförändringarna, framhåller universitetet.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.