söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Pershing: ”USA skriver inte under ett bindande avtal”

Publicerad: 7 december 2009, 13:30

Under måndageftermiddagen mötte den amerikanska klimatförhandlaren Jonathan Pershing världspressen på en presskonferens i Köpenhamn.
– 80 procent är vad forskarna kräver, och 80 procent är vad USA erbjuder, säger han.

Ämnen i artikeln:

Cop 15

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


USA:s klimatförhandlare, Jonathan Pershing, blev hårt pressad under måndagens presskonferens under Cop 15 i Köpenhamn. Då en journalist tog upp det faktum att USA:s bud på utsläppsminskningar bara var 4 procent jämfört med 1990 års nivåer menade Pershing att basår inte var det väsentliga i förhandlingarna.
– Basår är inte det viktiga här. Vad det handlar om är långsiktig förändring. Och en långsiktig förändring är vad USA kommer att leverera, säger han.

Jonathan Pershing hävdade också att USA:s sätt att räkna, med 2005, som basår, på lång sikt skilde sig ytterst lite i totala utsläppsminskningar från EU:s sätt att räkna med 1990 år som basår.
– Forskarna kräver en långsiktig utsläppsminskning på 80 procent och 80 procent är vad USA långsiktigt kommer att leverera. Siffrorna i vårt bud kommer att leda oss till målet, sen beror det på vad resten av världen levererar.

Jonathan Pershing
fick också frågan om USA kunde tänka sig att skriva under ett legalt bindande avtal.
– Vi tycker inte att klimatförhandlingarna kommit tillräckligt långt för att skriva ett legalt bindande avtal. Men även om vi inte skriver under ett sådant avtal här i Köpenhamn, så rör vi oss mot ett sådant avtal.

Slutligen fick Jonathan Pershing svara på om den så kallade "Climategateskandalen" påverkat svårigheten att driva igenom klimatfrågorna i senaten. På det svarade han "absolut inte".
– Tvärt om så har det så kallade "climategate" visat hur robust klimatforskningen är. Enligt mig kan man se "climategate" som ett litet "blip" i historien.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev