Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Personerna på plats 11-20 på listan

Publicerad: 23 april 2017, 14:15

11. Johan Rockström, professor, Stockholm Resilience Centre (3) Johan Rockström är en av Sveriges mest uppmärksammade miljöforskare och ett återkommande namn på denna lista. Han har med en enastående kommunikativ förmåga, världsledande forskning och konceptet…


11. Johan Rockström, professor, Stockholm Resilience Centre (3)
Johan Rockström är en av Sveriges mest uppmärksammade miljöforskare och ett återkommande namn på denna lista. Han har med en enastående kommunikativ förmåga, världsledande forskning och konceptet ”planetära gränser” på ett enkelt sätt förklarat komplicerade processer och stora miljöutmaningarna för en bred allmänhet.

12. Anders Wijkman, fd ordförande, Miljömåls­beredningen (5)
Innan Anders Wijkman lämnade posten som ordförande­ för Miljömålsberedningen ledde han arbetet med att ta fram det klimatpolitiska ramverk som sju av riksdagspartierna sedan enades om i en unik överenskommelse. Ramverket­ ligger till grund för regeringens­ förslag till en ny svensk klimat­lag och nya klimatmål.

13. Mattias Goldmann­,vd, Fores tankesmedja (1)
Sedan 2013 har Mattias Goldmann varit vd för den gröna liberala tankesmedjan Fores. Med initierade rapporter, debattinlägg och angelägna seminarier fortsätter Goldmann och hans team med outtröttlig energi att sätta agendan inom miljö- och hållbarhetsområdet.

14. Johan Kuylenstierna­,vd, Stockholm Environment Institute­ (SEI) (6)
SEI:s vd Johan Kuylenstiernas rör sig naturligt mellan nationellt och internationellt och mellan näringsliv, forskning och politik. Med en optimistisk läggning och modet att utmana rådande normer flyttar han fram positionerna för institutet.

15. Åsa Wallenberg,vd, SPP Fonder, fondchef Storebrand kapitalförvaltning (Ny)
Som vd för Sveriges största fondbolag, efter storbankerna, och fondchef för moderbolaget Storebrands kapitalförvaltning ansvarar Åsa Wallenberg för att 250 miljarder kronor förvaltas enligt stränga hållbarhetskriterier. En av hennes starkaste drivkrafter är att få andra att förstå vikten av hållbart sparande och vilket kraftfullt verktyg kapitalet är för att göra skillnad.

16. Karolina Skog, miljöminister (MP) (Ny)
I och med att Stefan Löfven utsett både en klimatminister och en miljöminister har klimat- och miljöpolitiken trappats upp under 2016. Sedan den cykelälskande Karolina Skog tillträdde i maj har hon på ett lite försiktigt men framgångsrikt och trovärdigt sätt axlat ministerposten – trots att partiet haft flera bakslag i regeringens interna miljöpolitiska förhandlingar.

17. Håkan Wirtén, generalsekreterare, WWF (13)
Nyheten om att vi i Sverige lever som om vi hade 4,2 planeter slog ned som en bomb när WWF-rapporten ”Living Planet Report” presenterades­ i höstas. Med budskapet om vår överkonsumtion av naturresurser har Håkan Wirtén gett WWF en framträdande­ roll i den svenska miljö­debatten.

18. Seher Yilmaz, ordförande, Rättvise­förmedlingen (49)
”En rättvis representation i ett jämlikt samhälle” är målet för den organisation som under Seher Yilmaz ledarskap har vuxit och formaliserats. Organisationens hjälper helt enkelt organisationer och medier att ”konstruktivt korrigera skevheter som bygger på stereotypa föreställningar om bland annat kön, ursprung och fysiska förutsättningar”.

19. Johan Öhnell, grundare, Solelkommissionen (17)
Syftet med initativet Solelkommissionen är att göra solel tillgängligt för alla i Sverige,­ oavsett hur man bor. Bakom initiativet står den hängivne­ solelentreprenören Johan Öhnell.

20. John Howchin, generalsekreterare, AP-fondernas etikråd (91)
Under John Howchins ledarkskap har AP-fondernas­ etikråd stärkt arbetet med etikfrågor i de utländska bolag där man har ägande. John Howchin är en duktig förhandlare som kan konsten att samla tunga investerare för att diskutera och driva igenom viktiga och svåra hållbarhetsfrågor.

Tillbaka till hela listan.

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.