Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Personerna på plats 41-60 på listan

Publicerad: 23 april 2017, 14:15

41. Katarina Luhr, miljöborgarråd (MP) (34) Katarina Luhr har stort inflytande över miljöarbetet i Stockholm. Hon arbetar aktivt med att förbättra luft- och vattenkvaliteten i regionen och under året som gick var hon en av…


41. Katarina Luhr, miljöborgarråd (MP) (34)
Katarina Luhr har stort inflytande över miljöarbetet i Stockholm. Hon arbetar aktivt med att förbättra luft- och vattenkvaliteten i regionen och under året som gick var hon en av de drivande krafterna bakom avvecklingen av kolkraftverket i Värtahamnen. Katarina Luhr är kunnig och nyfiken på ny miljöteknik som kan bidra till att förbättra miljön i Stockholm.

42. Anna Graaf, hållbarhetschef, White (Ny)
Som hållbarhetschef på White Arkitekter har Anna Graaf skruvat upp tempot på byråns hållbarhetsarbete. 2016 blev hon finalist i Sveriges bästa hållbarhetschef. Anna Graaf­ är en inspirationskälla inom hållbarhetsområdet, såväl inom som utanför arkitektbranschen.

43. Andreas Gyllenhammar­, hållbarhetschef, SWECO (Ny)
Med sin djupa och breda kompetens inom området har Andreas Gyllenhammar inga problem att definiera begreppet hållbarhet, eller beskriva hur man når dit. Hans pedagogiska förmåga har inspirerat i skolsalar, i mötesrum på kommuner, hos företag, Världsbanken, FN och från TED Talks-scenen.

44. Sofie Allert, grundare, Swedish Algae Factory­ (Ny)
Sofie Allert är grundaren bakom succé­bolaget Swedish Algae ­Factory. Företaget har tagit fram metoder för att utnyttja algers unika vattenreningsegenskaper, samtidigt som man producerar nanomaterial till solceller och algbiomassa som kan användas för att tillverka bränslen. Sofie Allert är bioteknologen som kombinerar teknikkunnande med affärstänk.

45. Jessica Cederberg­ Wodmar, Veckans Affärers hållbarhets­expert och hållbarhetskonsult (75)
Jessica Cederberg Wodmar är hållbarhetskonsulten som undersöker, driver och kommunicerar hållbarhet i allt hon gör. Som föreläsare, moderator och hållbarhetscoach visar hon att hållbarhet är en vinstaffär som det inte går att göra förlust på. Genom att inspirera och engagera andra driver hon på förändringen mot ett mer hållbart samhälle.

46. Matilda Ernkrans­, riksdagsledamot och ordförande i miljö- och jordbruksutskottet (S) (42)
Matilda Ernkrans leder riksdagens miljöpolitiska arbete. Vi har faktiskt henne att tacka för överenskommelsen om ett klimatpolitiskt ramverk i Miljömålsberedningen. När ordförande Wijkman körde fast tog hon över och ledde förhandlingarna i mål. Hon var också den som drev igenom det klimatpolitiska ramverket, och fick Socialdemokraterna att ställa sig bakom förslaget, på S-kongressen 2013.

47. Filippa Bergin, hållbarhetschef, SPP/Storebrand (Ny)
Filippa Bergin driver på för att hela SPP/Storebrands förvaltade kapital ska bidra till en klimatsmart värld. Storebrand medverkar bland annat i Vinnova-finansierad forskning om hur koncernens investeringar bidrar till att stödja FN:s utvecklingsmål, samt som styrelsemedlem i FN-initiativet Portfolio Decarbonisation Coalition.

48. Maria Wetterstrand­, ordförande, Miljömålsrådet (4)
Som ordförande för miljömålsrådet spelar Maria Wetterstrand en central roll för att driva hållbarhetsarbetet framåt. Rådet består av 16 nationella myndigheter, samt länsstyrelserna, och har i uppdrag att vägleda medborgare och näringsliv i arbetet för en hållbar utveckling. Varje år presenterar man en lista över de åtgärder som myndigheterna i rådet åtar sig att genomföra för att öka takten på arbetet för att nå miljömålen.

49. Mia Brunell Livfors­, vd och koncernchef, Axel Johnson­ (Ny)
Mia Brunell Livfors har flera­ gånger utnämnts till den mäktigaste kvinnan inom svenskt näringsliv. Sin makt använder hon bland annat för att kontinuerligt flytta fram positionerna för Axel Johnson-koncernens hållbarhetsarbete.­ Mia Brunell Livfors har en stark etisk kompass och god kunskap om sin organisation och dess intressenter. Hon är en förebild som vet hur man gör schyssta och hållbara­ affärer­ och kombinerar lönsamhet med långsiktighet.

50. Christina Lindbäck­, hållbarhetschef, NCC (Ny)
Det krävs mod för att röra om i grytan inom den konservativa byggbranschen. Christina Lindbäck skapar jämlika förutsättningar för kvinnor och män på företagets byggarbetsplatser, samtidigt som hon utvecklar nya bolagsstrategier där miljö och hållbarhet är en integrerad del. Utöver sin roll inom NCC är Christina Lindbäck också ordförande för Miljömärkning Sverige och suppleant i IVL Svenska Miljöinstitutet.

51. Gustav Hemming­, miljö- och regionplanerings­landstingsråd, Stockholms läns landsting (C) (Ny)
Gustav Hemming ansvarar för hållbarhetspolitiken inom både Stockholms läns landstings egen verksamhet och inom Stockholmsregionen som helhet. Under 2017 ska han bland annat ta fram en regional klimatfärdplan som ska bana väg för ett fossilfritt län, samt en plan för hur regionen ska utvecklas på ett hållbart sätt.

52. Carina­ Lundberg Markow­, chef för ägarstyrning, Folksam (40)
Carina Lundberg Markow toppade denna lista 2015. Fortfarande är hon en av de tyngsta rösterna i den svenska miljö- och hållbarhetsdebatten. Hon är en orädd person som inte drar sig för att diskutera känsliga frågor eller kritisera företagsledningar som misskött sig.

53. Caroline Berg, ordförande, Axel Johnson-koncernen (26)
Sedan Caroline Berg tog över ordförandeposten efter sin mor Antonia Ax:son Johnson har hon varit tydlig med att hållbarhet är ett prioriterat område för koncernen. Hon har bland annat arbetat med att öka jämställdheten inom samtliga koncernbolag, och satt upp konkreta mångfaldsmål om att minst 20 procent av cheferna ska ha utländsk bakgrund till år 2020.

54. Palle Stenberg­, vd, Nudie Jeans (46)
Nudie är jeansföretaget som ligger i framkant när det kommer till hållbarhet. Här säljs enbart Fairtrade-tillverkade byxor av ekologisk bomull. Nudie jeans tar ansvar för hela produktens livscykel och erbjuder kunderna hjälp med att sy upp och laga slitna jeans. Nudie Jeans har blivit en inspirationskälla och ett riktmärke för andra jeansproducenter som vill satsa på hållbarhet.

55. Henrik Henriksson­, vd, Scania (Ny)
Få pratar så visionärt och engagerat om hållbara transporter som Scanias vd Henrik Henriksson. Efter lite mer än ett år som bolagets vd har han redan gjort sig ett namn som förkämpe för ett mer miljövänligt transportsystem. Henrik Henriksson har viljan och drivet att göra Scania till branschledare för framtidens hållbara transporter.

56. Niklas Adalberth­, grundare, Norrsken Foundation­ (Ny)
Klarnagrundaren Niklas Adalberth är en av grundarna bakom Norrsken Foundation. Syftet med investmentbolaget är att stödja­ samhällsförbättrande­ tech-startups så att deras innovationer kan komma samhället till nytta. I november lanserade Norrsken Foundation, tillsammans med stiftelsen Ekskäret och KI, initiativet ”29k” som är en icke-kommersiell open-source plattform där forskare och användare kan dela med sig av information om personlig­ utveckling.

57. Anders Roth, mobilitetsexpert IVL, Svenska Miljöinstitutet (Ny)
Anders Roth är en av landets viktigaste debattörer inom hållbara transporter. Han har bland annat lanserat idén om miljözoner och belyst frågan om de stora subventionerna av förmånsbilar. Under året som gått har han arbetat med att ta fram ett konkret förslag om en nationell bilpoolsdefinition åt regeringen. Han har också fått i uppdrag av Fossilfritt Sverige att definiera transportsektorns främsta utmaningar för att nå utsläppsmålen.

58. Annika Jacobson, politisk sakkunnig på energi- och miljö­departementet (15)
På bara ett par månader har Greenpeace tidigare Sverigechef Annika Jacobson gått från ett jobb som hållbarhetskonsult på 2050 till politiskt sakkunnig hos Isabella Lövin. Tidigare var hon en av regerings hårdaste kritiker när det kom till försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet. Nu satsar hon istället på att förändra systemet inifrån.

59. Beatrice Rindevall, redaktör, Supermiljö­bloggen (Ny)
Beatrice Rindevall driver Sveriges största miljöblogg, samtidigt som hon är journalist och kommunikationsstrateg på forskningsrådet Formas. Med sin breda kunskap, sitt driv och sitt engagemang är hon en viktig drivkraft i svensk hållbarhetsmedia.

60. Sofia Appelgren­, grundare, Mitt Liv AB (Ny)
Det sociala företaget­ Mitt Liv grundades 2008 och har som syfte­ att hitta innovativa och affärsmässiga lösningar­ på samhällsutmaningar.­ Huvuddelen av verksamheten består av mentorprogrammet Mitt Livs Chans som är ett adept- och mentorsprogram för personer med utländsk bakgrund som saknar viss kompetens, kontakter och nätverk. Programmet är gratis för adepterna och betalas av ett 60-tal partners.

Tillbaka till hela listan.

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.