måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Personerna på plats 81-101 på listan

Publicerad: 23 april 2017, 14:15

81. Åsa Sjöström­, verksamhetsledare, Nationellt­ kunskapscentrum för klimatanpassning, SMHI (Ny) Konsekvenserna av klimatförändringarna blir allt tydligare också i Sverige. Åsa Sjöström ansvarar för det viktiga­ arbetet med att samordna myndigheter, kommuner länsstyrelser och andra aktörer…


81. Åsa Sjöström­, verksamhetsledare, Nationellt­ kunskapscentrum för klimatanpassning, SMHI (Ny)
Konsekvenserna av klimatförändringarna blir allt tydligare också i Sverige. Åsa Sjöström ansvarar för det viktiga­ arbetet med att samordna myndigheter, kommuner länsstyrelser och andra aktörer så att samhället klarar av att möta de utmaningar som det förändrade klimatet kommer innebära för Sverige i framtiden.

82. Andreas Follér­, sustainability manager, Scania (Ny)
Efter ett och ett halvt år som Sustainability manager på Scania har Andreas Follér redan hunnit etablera hållbarhet som en av de viktigaste frågorna för Scania. Med sin passion för framtidens hållbara transportsystem har han lyft frågan och sett till att både organisationen och ledningsgruppen ofta diskuterar hållbarhetsfrågor.

83. Elin Frendberg­, vd, Swedish Fashion Council (Ny)
Hållbarhet är en av de absolut viktigaste framtidsfrågorna för modebranschen. Det menar Elin Frendberg, vd på Swedish Fashion Council (tidigare Svenska Moderådet). Hon driver hållbarhetsfrågorna inom en av Sveriges snabbast växande exportmarknader och en bransch som påverkar vårt dagliga liv.

84. Sandra Kinnaman­ Nordström, medgrundare, The good talents (Ny)
The Good Talents är ledarskaps- och samhällsentreprenörsprogrammet som identifierar och lyfter fram unga talanger i områden med hög ungdomsarbetslöshet. Deltagarna driver egna projekt- och affärsidéer som löser lokala utmaningar. På så sätt skapas förebilder i lokalsamhället, samtidigt som unga entreprenörer får stärkt självkänsla och en större tilltro till den egna kapaciteten.

85. Anna Linusson­, vd, Svenskt Vatten (Ny)
Tillgången till vatten är en av framtidens­ ödesfrågor. Sverige har länge varit ett av få lyckligt lottade länder som haft rikliga vattentäkter av god kvalitet. Men i somras drabbades stora delar av landet av akut torka och det är ett problem som väntas fortsätta. Svenskt Vattens vd Anna Linusson spelar en viktig roll för att lyfta vattenfrågan så att politikerna blir bättre på att skydda svenska dricksvattentäkter och förhindra vattenbrist i framtiden.

86. Fredrik Hedenus, forskare, Chalmers (Ny)
Med UR-programmet ”Zero Impact” tar Chalmers-forskaren hållbarhetsfrågorna in i vardagsrummet. Med sin djupa kunskap, och en pedagogisk förmåga som imponerar, sprider Fredrik Hedenus fakta om de globala utmaningarna, och behovet av att förändra våra beteenden och vanor.

87. Mikael Karlsson, Senior partner, 2050, miljöforskare­, KTH (32)
Mikael Karsson har haft en lång karriär inom olika miljöorganisationer och expertgrupper inom hållbarhetsområdet. Som forskare undersöker han hållbara utvecklingsstrategier inom politik och näringsliv. Mikael Karsson är också ordförande för Europeiska­ Miljöbyrån som är EUs största miljöorganisation, samt ledamot i New Wave Groups CSR Advisory Board.

88. Björn Aronsson, verksamhetschef, Vätgas Sverige (Ny)
Genom den ideella organisationen Vätgas Sverige, och Björn Aronssons uthålliga arbete, har vätgas uppmärksammats som framtidens drivmedel. Den stora fördelen med vätgas som producerats med bränslecellsteknik är att utsläppen består av rent vatten. Än så länge finns bara runt
25 vätgasdrivna fordon i landet, men om Björn Aronsson får bestämma så kommer antalet att öka väsentligt inom en snar framtid.

89. Jenny Stiernstedt, reporter, Svenska Dagbladet­ (71)
Bevakningen av hållbarhetsfrågor på landets stora dagstidningar lämnar en del övrigt att önska. Men Svenska Dagbladets kunniga klimatreporter Jenny Stiernstedt skriver artiklar som är engagerade och angelägna, både för välinformerade läsare och för dem som är mindre kunniga på klimatområdet.

90. Lorentz Tovatt, politisk sakkunnig åt ­miljöminister Karolina Skog (Ny)
Grön Ungdoms tidigare språkrör Lorentz Tovatt gör en lysande­ karriär inom miljö­politiken. Som politiskt sakkunnig åt miljö­minister Karolina Skog är han spindeln i nätet bakom många regeringsinitiativ.

91. Annika Digréus, reporter, Ekot, Sveriges Radio (39)
Annika Digréus är en av Sveriges kunnigaste och mest erfarna miljöreportrar. Utan hennes initierade reportage om olika miljöfrågor och de globala klimatförhandlingarna skulle den miljöpolitiska bevakningen i Sverige vara betydligt sämre.

92. Pauline Göthberg, nationell samordnare för socialt ansvar i offentlig upphandling (Ny)
Pauline Göthberg leder landstingens viktiga samarbetsprojekt kring hållbar upphandling. Hennes uppdrag är bland annat att underlätta uppföljning och kontroll av underleverantörer för att se till att de partners som bolag inom offentlig sektor samarbetar med lever upp till kraven på mänskliga rättigheter, miljöhänsyn, föreningsfrihet och arbetsvillkor.

93. Åsa Bergman­, vd, Sweco (Ny)
Swecos vd Åsa Bergman är en drivande kraft bakom företagets framgångsrika hållbarhetsarbete, inte minst på jämställdhetsområdet där Sweco fick en guldstjärna i förra årets Albright-rapport. I mars tilldelades Åsa Bergman det internationella priset Leading Women Awards av hållbarhetsorganisationen WBCSD som uppmärksammar kvinnliga ledare som arbetar för en jämställd och hållbar framtid.

94. Anders Hellberg­, chefredaktör, Effekt (Ny)
Den etablerade och skicklige miljö- och hållbarhetsjournalisten Anders Hellberg driver Effekt, ett av Sveriges viktigaste hållbarhetsmagasin.

95. Anna Richert­, senior hållbarhetsexpert, WWF (Ny)
WWF:s sågning av utländskt kycklingkött ledde under förra året
till att kommuner och grossister granskade sina leverantörer för att säkerställa att ingen­ onödig antibiotika använts i produktionen. Regeringen har haft svårt att hantera WWF:s krav på halverad köttkonsumtion men Anna Richert kommer aldrig ge upp kampen för att svenskarna ska äta mindre och bättre kött.

96. Emma Enebog­, hållbarhetschef, Myrorna (31)
Myrornas hållbarhetschef Emma Eneborg arbetar aktivt för att få till stånd en förändring inom klädbranschen. Hon deltar ofta i seminarier och paneldebatter på temat hållbart- och cirkulärt mode.

97. Sven-Inge Svensson, ordförande, Kommunala Miljöchefer (Ny)
Som ordförande för föreningen Kommunala Miljöchefer arbetar Sven-Inge Svensson för att stötta och stärka de kommunala miljö- och hållbarhetscheferna. Föreningen bidrar bland annat till att förbättra informationsutbytet mellan medlemmarna och stärka och utveckla yrkesrollen.

98. Lise Nordin, energipolitisk talesperson (MP) (Ny)
Lise Nordin har under många år arbetat för att gynna förutsättningarna för förnybar energi. Under 2016 deltog hon i Energikommissionens arbete med att ta fram ett underlag för en bred politisk överenskommelse om energipolitikens inriktning. Lise Nordin var en av de ledamöter som drev på för en offensiv och nytänkande energipolitik.

99. Kristina Yngwe, miljöpolitisk talesperson (C) (54)
Med ett gediget engagemang för en giftfri vardag, hållbar livsmedelsproduktion och stabil­ landsbygdsutveckling­ navigerar Kristina ­Yngve säkert i miljö- och jordbruksutskottet.

100. Erik Hedén, vd, SB Insight (Ny)
Genom att upplysa­ sina kunder om vikten­ av att bygga hållbara­ varumärken bidrar Erik Hedén, vd för hållbarhetskonsult­byrån SB Insight, till att inspirera och pusha företag att engagera sig i hållbarhetsarbetet.

101. Oscar Alarik­, klimatchef, Naturskyddsföreningen (Ny)
I över 30 år har Oscar Alarik arbetat med miljö- och hållbarhetfrågor. Han är en äkta miljökämpe som verkar i det offentliga och i det tysta. För Naturskyddsföreningens del driver han en envis kamp för att rädda­ klimatet, och därmed även livet på jorden som vi känner det.

Tillbaka till hela listan.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev