Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag01.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Personlighet viktigare än kompetens vid rekrytering

Publicerad: 7 April 2014, 04:54

Det är personlighet, inte kompetens som avgör vem som får de mest attraktiva jobben i rekryteringssituationer. Det visar en undersökning från utbildningsföretaget Hyper Island.


Hyper Island har gjort en undersökning där drygt 500 rekryterare inom kommunikation, teknik och affärsutveckling berättar vilka egenskaper de letar efter när de rekryterar.

Bara 39 procent svarade att kompetens är väldigt viktigt vid rekrytering. Dubbelt så många, 78 procent, ansåg istället att personliga kvaliteter var allra viktigast. Drygt 50 procent av rekryterarna tyckte att den viktigaste egenskapen hos den som söker jobb är att personligheten som stämmer överens med interna företagskulturen.

– Idag förändras förutsättningarna allt snabbare, vilket kräver att framgångsrika organisationer är anpassningsbara. För att lyckas med det är det viktigt att medarbetarna har rätt inställning för att själva utvecklas i samma snabba takt. Specifika kompetenser som ändå snabbt blir inaktuella blir mindre betydande, säger Johanna Frelin, vd på Hyper Island i ett pressmeddelande.

Personalrekryterarna i undersökningen sade sig söka efter en ”kombination av kreativitet och drivkraft” hos de arbetssökande.

– Man måste ha ett öppet sinne och viljan att utvecklas i takt med digitaliseringen. Har man lätt att anpassa sig, en vilja att lära om, hitta nya vägar och samtidigt besitter en förmåga att driva igenom sina idéer, då har man goda förutsättningar att hitta en spännande plats i arbetslivet, summerar Johanna Frelin.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.